Μειωμένη σε ποσοστό 4,67% εμφανίζεται -σύμφωνα με την πρώτη επίσημη εκτίμηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- η φετινή (σ.σ.: περίοδος 2017-2018) παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν σε μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μειωμένες είναι όλες οι κατηγορίες οίνων, κυρίως όμως οι ΠΟΠ (-13,82%), οι ΠΓΕ (-8,52%) και οι Ποικιλιακοί (-23,85%), ενώ οι οίνοι χωρίς Γεωγραφική Ενδειξη παρουσιάζουν μείωση μόνο 0,97%. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η φετινή οινοπαραγωγή παρουσιάζεται επίσης μειωμένη κατά 14,22% σε σύγκριση με τον μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας 5ετίας. Οι τιμές στις περισσότερες περιοχές κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

 

Και ενώ το κλίμα αποτελούσε πάντοτε έναν από τους προσδιοριστικούς παράγοντες του όγκου και της ποιότητας της σταφυλικής παραγωγής, ειδικότερα φέτος καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξαν -σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ)- τα οικονομικά αποτελέσματα της αμπελουργικής εκμετάλλευσης, όπως το υψηλό κόστος των φυτοπροστατευτικών παρεμβάσεων των αμπελουργών, αφού οι καιρικές συνθήκες επέβαλαν ραντίσματα που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν και τα 12, προκειμένου να διασωθεί η παραγωγή.

Θεσσαλονίκη

Το 2017, σύμφωνα με το Δελτίο Τρύγου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), είναι πολύ καλή χρονιά, με υγιή σταφύλια και μικρή μείωση της παραγωγής (10%-15%). Για τα λευκά κρασιά είναι μια αρωματική χρονιά. Τα αποζυμωμένα κρασιά είναι γεμάτα με ελαφρώς χαμηλότερες οξύτητες. Για τα ερυθρά ήταν μια χρονιά-έκπληξη.

Νάουσα

Οι ποσότητες στα αμπέλια ήταν κάπως πιο μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, της τάξεως του 10%-15%. «Επίσης υπήρχαν και κάποια αφυδατωμένα. Από τα δεδομένα μέχρι στιγμής φαίνεται μία εξαιρετική χρονιά, με έντονη εκχυλισιμότητα στις ανθοκυάνες και καλές ώριμες τανίνες. Φαίνεται χρονιά που θα δώσει οίνους μακράς παλαίωσης. Οι τιμές κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι» αναφέρει ο ΣΕΟ.

Ραψάνη

Ο τρύγος -σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου- ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου από τα αμπελοτόπια της Α’ υποζώνης (έως 250 μέτρα υψόμετρο), ενώ μέσα στις 5 επόμενες ημέρες (από 28 Σεπτεμβρίου) συνεχίστηκε στα αμπελοτόπια της Β’ υποζώνης (250-500 μέτρα υψόμετρο). Από την 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε ο τρυγητός στα αμπελοτόπια του υψηλότερου υψόμετρου (Γ’ υποζώνη: 500+ μέτρα υψόμετρο). Συνολικά καταγράφηκε πρωίμηση κατά 5 ημέρες. Τα σταφύλια είναι υγιή -μια από τις «καθαρότερες» χρονιές των τελευταίων ετών-. με καλή ωριμότητα, υψηλό αλκοολικό βαθμό και φυσιολογική χρωματική ένταση.

Αττική

Ο τριήμερος καύσωνας που έπληξε την Αττική από 30/6 έως 2/7, με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 43,2°C, προξένησε εγκαύματα σε φύλλα και σταφύλια, κυρίως στο Σαββατιανό, με συνέπεια ζημιά που αγγίζει το 50% της παραγωγής σε Σαββατιανό. Οι πρώιμες ποικιλίες με πλούσιο φύλλωμα, όπως η Μαλαγουζιά και το Sauvignon blanc, είχαν μικρότερες ζημιές στα σταφύλια της τάξης του 10%-15%. Ο τρυγητός με 4-5 ημέρες πρωιμότητα σε σχέση με το 2016 διεξήχθη ομαλά χωρίς να επηρεαστεί από τις λίγες καλοκαιρινές μπόρες. Οι τιμές στα ίδια επίπεδα με το 2016.

Νεμέα

Οι καιρικές συνθήκες κατά τον τρυγητό ήταν άριστες. Τα σταφύλια ήταν υγιή. Σημειώθηκε μείωση στην απόδοση σε σύγκριση με το 2016 κατά περίπου 20%. Λόγω της άριστης ποιότητας των σταφυλιών αναμένουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στην οινοπαραγωγή: προβλέπεται το 2017 να είναι πολύ καλή χρονιά για τη Νεμέα συγκριτικά με τις προηγούμενες εσοδείες. Μικρή αύξηση σημειώθηκε στις τιμές σε σχέση με το 2016.

Μαντινεία

Οι καλές θερμοκρασίες -σύμφωνα με τον ΣΕΟ- σε συνδυασμό με τις λιγοστές βροχές, την υψηλή ηλιοφάνεια και τη χαμηλή παραγωγή ανά πρέμνο, οδήγησαν στον πρωιμότερο τρυγητό όλων των εποχών για την περιοχή της Μαντινείας. Εναρξη τρυγητού του Μοσχοφίλερου 21 Σεπτεμβρίου. Η παραγωγή ποσοτικά ήταν μειωμένη, συγκριτικά με αυτή της προηγούμενης εσοδείας, σε ένα ποσοστό 20% έως 30%. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως πρόκειται για μια εξαιρετική χρονιά από άποψη ωριμότητας και αρωμάτων. Οι τιμές κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα.

Σάμος

Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς στη Σάμο ήταν η μειωμένη σταφυλική παραγωγή και οι υψηλοί βαθμοί σακχάρων στα σταφύλια. Από άποψη ποιότητας, η χρονιά ήταν καλή και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αν και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο δεν ήταν ιδανικές για τα δεδομένα της περιοχής.

Σαντορίνη

Μετά τις ανοιξιάτικες βροχές, ακολούθησαν στα τέλη Ιουνίου 4 ημέρες έντονου καύσωνα, κάτι το οποίο δημιούργησε σημαντική μείωση της παραγωγής κατά 30% περίπου συγκριτικά με το 2016 και κατά περίπου 50% συγκριτικά με τον μέσο όρο παραγωγής του νησιού. Η σοδειά του 2017 έχει αρκετά κοινά ποιοτικά στοιχεία με τη σοδειά του 2016. Αρώματα με αρκετά έντονο το φρούτο, καλές οξύτητες και στόμα με ισορροπία. Η τιμή του Ασύρτικου κυμάνθηκε φέτος στα 3 – 3,2 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ήταν στα 2,7 ευρώ.

Ηράκλειο

Για την περιοχή του Ηρακλείου η χρονιά του 2017 χαρακτηρίζεται εξαιρετική. Οι ποσότητες των σταφυλιών ήταν αυξημένες κατά 20% από την περυσινή χρονιά που ήταν μειωμένη. Οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά.