Το ζοφερό τοπίο του παραεμπορίου, που διαλύει και τον αγροτικό τομέα, περιέγραψε με μελανά χρώματα, ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μάκης Γιακουμάτος, μιλώντας στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου από την πλευρά της ΝΔ, επεσήμανε τα όσα συμβαίνουν στις λαϊκές αγορές και τόνισε ότι το νομοσχέδιο Παπαδημητρίου –Παπαδεράκη είναι στη σωστή κατεύθυνση. Εξέφρασε επιφυλάξεις όμως, για το αν και κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικό, καθώς υπάρχουν διατάξεις, οι οποίες είναι δύσκολο να εφαρμοστούν χωρίς επιπλέον μέτρα.

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση φέρνει ρυθμίσεις, οι οποίες δεν έχουν συνολικό έλεγχο της αγοράς,  και επιπλέον ότι βάζει μέσα σε λίγα άρθρα το κέντρο εποπτείας της αγοράς, διότι δεν έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Υποστήριξε πως το παραεμπόριο σε διάφορα είδη πλην καυσίμων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε αρκετά 5-10 δις ευρώ και απειλεί την ελληνική οικονομία ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελεί λύση ακόμη και για τη μείωση του χρέους. Ο ίδιος άσκησε κριτική και στο θέμα των μεταβιβάσεων των αδειών λειτουργίας.