Από την Χρστίνα Σουλιώτη

«Περιμένουμε μια καλή χρονιά». Με τα λόγια αυτά απάντησαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι παραγωγοί και συνεταιριστές από τις σημαντικότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας στην επικοινωνία που είχε μαζί τους το ΑΓΡΟbussines. Επιπλέον, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον κλάδο του ελαιολάδου – όπως ο Νίκος Προκοβάκης, πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας – μας επισήμαναν ότι φέτος αναμένεται μια ισορροπημένη χρονιά με καλύτερη παραγωγή σε όλο τον κόσμο και καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Όσον αφορά τις τιμές που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο για τους παραγωγούς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα πράγματα θα είναι εξίσου θετικά αφού όπως μας τόνισε ο Ανδρέας Στρατάκης, πρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου «δεν συντρέχουν λόγοι να μειωθούν σε σχέση με πέρσι».

Λακωνία

Ειδικότερα, για την φετινή ελαιοπαραγωγική χρονιά στην Λακωνία – που μόλις ξεκίνησε – ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης επεσήμανε στο ΑΓΡΟbussines: «ήδη στην νοτιοανατολική Λακωνία η συγκομιδή ξεκίνησε ενώ προς το τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν σιγά – σιγά και οι υπόλοιπες περιοχές. Η παραγωγή αναμένεται πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρσι αλλά σίγουρα όχι στα επίπεδα της περιόδου 2015 – 2016. Σημαντικό βέβαια είναι πως θα εξελιχθεί ο καιρός από δω και πέρα όσο πλησιάζει ο χειμώνας».

Όσον αφορά το θέμα των τιμών ο κ. Προκοβάκης μας έκανε γνωστό ότι «έχει γίνει ήδη μια αγοραπωλησία στο συνεταιρισμό των Αγίων Αποστόλων με τιμή στα 4,60 ευρώ το κιλό (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο). Ωστόσο πρόκειται για μικρές ποσότητες (30 – 50 τόνους). Εγώ εκτιμώ ότι θα έχουμε μια ισορροπημένη χρονιά με καλές τιμές. Πέρσι ο μέσος όρος των τιμών παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Λακωνία ήταν στα 4,20 ευρώ το κιλό. Περίπου εκεί θα κουνηθούμε και φέτος. Πάντως θα πρέπει να πούμε ότι φέτος έχει όλη η Ελλάδα καλύτερο και περισσότερο λάδι. Το θετικό είναι ότι το λάδι έχει… βάλει βάση σε υψηλότερα επίπεδα. Αν έχουμε μυαλό και το αντιμετωπίσουμε σωστά θα είναι καλό και για τη χώρα».

Κρήτη

Για μια καλή χρονιά έκανε λόγο και ο Ανδρέας Στρατάκης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με τον ίδιο: «η φετινή φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά από θέμα ποσότητας. Επίσης μέχρι στιγμής ποιοτικά φαίνεται να πηγαίνουμε καλά, παρά τα μικρά προβλήματα με τον δάκο που δημιούργησαν στην παραλιακή ζώνη οι τελευταίες βροχοπτώσεις. Για το θέμα αυτό άλλωστε πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαιτούμενες επεμβάσεις (ψεκασμοί) από τους παραγωγούς». Και συμπλήρωσε: «Σε ότι αφορά τις τιμές του προϊόντος δεν συντρέχουν λόγοι να μειωθούν οι τιμές σε σχέση με πέρσι που ξεκινήσαμε από τα 3,50 ευρώ το κιλό. Θεωρώ ότι εκεί πρέπει να ξεκινήσει και πάλι η χρονιά. Στην περιοχή μας η συγκομιδή θα ξεκινήσει τέλος του μήνα».

Μεσσηνία

Επιφυλακτικός ως προς την πορεία των τιμών εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων κ. Αναστάσιος Προσηλιακός ο οποίο όμως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και στο κομμάτι αυτό όλα θα εξαλλαχθούν ομαλά. «Εμείς ξεκινάμε την συγκομιδή μετά τις 20 Οκτωβρίου για την ποικιλία κορωνέικη που είναι ο μεγάλος όγκος της παραγωγής μας. Φέτος μέχρι στιγμής τα πράγματα εξελίσσονται καλά. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού αν και είναι νωρίς να κάνουμε προβλέψεις ευελπιστώ ότι επίσης θα είναι μια καλή χρονιά με υψηλές τιμές. Πέρσι οι τιμές ξεκίνησαν από 3,30 ευρώ/κιλό και φτάσαμε τα 4 ευρώ/κιλό», υπογράμμισε στο ΑΓΡΟbussines.

Ιόνια Νησιά

Τέλος ο Ανδρέας Καλαφάτης πρόεδρος της ΕΑΣ Κεφαλληνίας – Ιθάκης αναφέρθηκε σε κάποια προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην καρποφορία σημειώνοντας ότι: «οι ελιές στο νησί είχαν “δέσει” καλά. Ωστόσο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκε πρόβλημα. Αναμένουμε λοιπόν μια μέτρια χρονιά (σ.σ. η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου). Σε σχέση με τις τιμές είμαστε αισιόδοξοι μετά και την δημιουργία του τυποποιητήριου λαδιού στο νησί μας. Για τον λόγο αυτό θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ακόμα καλύτερες τιμές στις τοπικές μας ποικιλίες. Συγκεκριμένα θέλουμε να δώσουμε στο τοπικό προϊόν μέχρι 4,50 ευρώ/κιλό (για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο)».

 

 

Ακολουθούν πίνακες με τις τιμές παραγωγού στην Ελλάδα (€/Kg) όπως τους δημοσιεύει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)

 

 

Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο 0.3 βαθμών

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 12 Σεπ. 19 Σεπ. 26 Σεπ. 3 Οκτ. ΜΕΤΑΒΟΛΗ *%

ΚΡΗΤΗ

Α.Σ. Χανίων 3,80 Μ 3,90 Μ 3,80Μ 3,90Μ +2,6

 

 

ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ Α.Ε. 3,90 Μ 3,90 Μ 3,90Μ 3,90Μ 0

 

Ε.Α.Σ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 3,50 Μ 3,50 Μ 3,50Μ 3,50Μ 0

Ε.Α.Σ. ΠΕΖΩΝ 3,60 Μ 3,60 Μ 3,60Μ 3,60Μ 0

 

 

 

 

ΑΝΩΣΚΕΛΗ Α.Β.Ε.Ε. 3,90 Μ 3,90 Μ 3,90Μ 3,90Μ 0

 

ΑΦΟΙ ΚΥΔΩΝΑΚΗ Τυμπάκι 3,90 Μ 3,90 Μ 3,90Μ 3,90Μ 0

 

 

ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ Δ. Ο.Ε. Ασήμι 3,90 Μ 3,90 Μ 3,95Μ 3,95Μ 0

 

ΑΛΜΠΑΝΤΑΚΗΣ Καλέσια 3,70 Μ 3,70 Μ 3,70Μ 3,70Μ 0

 

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΝΗΣΙΑ

 

ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Σ. Eleofillo – Αίγιο 3,80 Μ 3,80 Μ 3,75Μ 3,75Μ 0

 

 

Αφοι ΑΡΚΑΔΙΝΟΥ Ζάκυνθος 3,80 Μ 3,70 Μ 3,70Μ 3,70Μ 0

ΕΑΣ ΛΕΣΒΟΥ 3,75 Μ 3,75 Μ 3,75Μ 3,75Μ 0

Μ Πληρωμή μετρητοίς (σε ευρώ