Του Χρήστου Διαμαντόπουλου

Στα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί «να επιβάλει ένα… Μνημόνιο νερού στους αγρότες της Θεσσαλίας, θέτοντας πλαφόν στην άρδευση», αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε συνέντευξή του στο «ΑΓΡΟbussines».

Μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Θεσσαλίας, ο κ. Αγοραστός κάνει λόγο για μια συντηρητική κυβερνητική πολιτική, η οποία θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Αναφερόμενος στο μεγάλο έργο της Κάρλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε ότι «με την ολοκλήρωσή του οι αγρότες στην περιοχή θα ποτίζουν με κόστος 8-10 ευρώ το στρέμμα από 80-100 ευρώ που πληρώνουν σήμερα λόγω της άντλησης από μεγάλο βάθος».

  • Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Θεσσαλίας θεωρείται ότι πέτυχε τον στόχο του;

Κατά κοινή ομολογία, οι Θεσσαλοί ανέμεναν περισσότερα, πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις για έργα και δράσεις, με «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα και ξεκάθαρη πηγή χρηματοδότησης. Περιμέναμε να δώσει δύναμη στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και στην καθημερινότητα. Εμείς ως Περιφέρεια παρουσιάσαμε στο συνέδριο, ενημερώνοντας όλους τους υπουργούς, έναν οδικό χάρτη με κοστολογημένες τις παρεμβάσεις, έργα, προτάσεις, που είναι αναγκαία στη Θεσσαλία. Ο πήχης για την κυβέρνηση έχει πλέον τεθεί.

  • Από το βήμα του συνεδρίου ζητήσατε να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες της Θεσσαλίας στο υπομέτρο 6.1, να προκηρυχθεί η απονιτροποίηση. Ποια είναι η ενημέρωση που έχετε από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για τα θέματα αυτά;

Εμείς ως Θεσσαλία δεν ζητάμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο συνέδριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: την ένταξη όλων των επιλαχόντων νέων αγροτών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20. Οταν το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη στρατηγική για τον αγροτικό τομέα ιεραρχεί την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού ως ένα από τα σημαντικότερα διαρθρωτικά ζητήματα της ελληνικής γεωργίας, χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι περισσότερο;

Οσον αφορά την απονιτροποίηση, έχω καλέσει κατ’ επανάληψη το υπουργείο να προκηρύξει τη συγκεκριμένη δράση, που είναι ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλία με το τεράστιο έλλειμμα στο υδατικό ισοζύγιο και τους ιδιαίτερα επιβαρυμένους υδροφορείς. Η ιστορική διαδρομή του συγκεκριμένου προγράμματος στη Θεσσαλία προσδιορίζει και πού τοποθετούν τον πήχη των προσδοκιών τους από την κυβέρνηση και ιδίως τον Θεσσαλό υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη οι αγρότες μας. Συνολικά, στα χρόνια που υλοποιήθηκε το πρόγραμμα στη Θεσσαλία εντάχθηκαν 800.000 στρέμματα 13.000 αγροτών, με συνολική ενίσχυση περί τα 200.000.000 ευρώ ανά 5ετία.

  • Κάνατε επίσης λόγο ότι οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων επί θητείας αιρετής Περιφέρειας αυξήθηκαν στη Θεσσαλία κατά 500%. Με ποιον τρόπο επιτεύχθηκε αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό;

Η Θεσσαλία πάντα εξήγαγε αγροτικά προϊόντα, νωπά και τυποποιημένα, αλλά τα τελευταία χρόνια όντως έχει υπάρξει μια τιτάνια προσπάθεια επιχειρηματιών και παραγωγών να αυξήσουν τις εξαγωγές, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων μας. Ως έναν βαθμό αυτή η στροφή όντως έχει αφετηρία τη μείωση της ζήτησης στην ελληνική αγορά, κατά τη δική μου εκτίμηση, όμως, η εξωστρέφεια είναι η κανονικότητα και όχι το αντίθετο. Αυτό τουλάχιστον μας διδάσκει η οικονομική ιστορία του τόπου μας.

Ως Περιφέρεια ενισχύουμε αυτήν την τάση εξωστρέφειας, αφενός διευκολύνοντας τις εξαγωγές στο μέτρο των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών μας και αφετέρου συμμετέχοντας στις σημαντικότερες εκθέσεις διεθνώς σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και τα συλλογικά σχήματα των αγροτών.

  • Ικανοποιηθήκατε από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την Κάρλα και τον Αχελώο;

Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη, η Κάρλα, ολοκληρώνεται το 2018 και χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση για την πλήρη λειτουργία του. Συνεπώς περιμένουμε η εξαγγελία να γίνει πράξη.

Οσον αφορά τον Αχελώο, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Το αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους Αχελωομάχους. Η Θεσσαλία είναι ελλειμματική σε νερό κατά 450.000.000 κυβικά μέτρα ετησίως. Για να καλυφθεί αυτό χρειάζεται δέσμη συνδυασμένων έργων και παρεμβάσεων: φράγματα, σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη Θεσσαλία, σε συνδυασμό με τη μεταφορά ενός πολύ μικρού μέρους από το νερό που περισσεύει στον Αχελώο. Συνεπώς, όσα -αόριστα- ανακοίνωσαν κυβερνητικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού στη Θεσσαλία επ’ ουδενί συνιστούν σχέδιο επίλυσης του προβλήματος.

Το σενάριο χωρίς μεταφορά νερού από τον Αχελώο οδηγεί 270.000 στρέμματα να σταματήσουν να αρδεύονται και μείωση της απασχόλησης 4.500 ακέραιες ημέρες εργασίας, που χάνονται. Αποτελεί ζημία στην εθνική οικονομία και την κοινωνία η μη αξιοποίηση των ήδη κατασκευασμένων έργων του Αχελώου ύψους 500.000.000 ευρώ περίπου και με κίνδυνο ανυπολόγιστης καταστροφής στην περιοχή από μια πιθανή εκδήλωση ακραίου καιρικού φαινομένου.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει ένα… Μνημόνιο νερού στους αγρότες της Θεσσαλίας, θέτοντας πλαφόν στην άρδευση. Πρόκειται για συντηρητική πολιτική, για τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και φυσικά ως Περιφέρεια θα αγωνιστούμε μαζί με τους αγρότες για την ανατροπή της.

  • Ποια είναι τα προϊόντα αιχμής της περιοχής σας και με ποιον τρόπο βοηθάει στην εξωστρέφειά τους η Περιφέρεια;

Στη Θεσσαλία παράγονται σχεδόν τα πάντα – με εξαίρεση τα εσπεριδοειδή. Δίνουμε προτεραιότητα σε καλλιέργειες με υψηλή προστιθέμενη αξία, υποστηρίζοντας, όμως, και παραδοσιακές καλλιέργειες, στις οποίες στηρίχτηκαν για δεκαετίες οι παραγωγοί μας. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την ούτως ή άλλως αναπτυγμένη κτηνοτροφία, την αλιεία, τη μελισσοκομία και τη δασοκομία, που αποτελούν επίσης πηγές εισοδήματος για υπολογίσιμη μερίδα Θεσσαλών.