Η αναπτυξιακή πολιτική και η παραγωγική ανασυγκρότηση, θα βρεθούν στο επίκεντρο του 5ου Περιφερειακού Συνέδριου, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα στα Ιωάννινα, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, θα κάνει την έναρξη του συνεδρίου, στις 14.30. Μία ώρα μετά, θα ξεκινήσει η πρώτη παράλληλη απογευματινή συνεδρία με θέμα «επιχειρηματικότητα, επενδύσεις, περιφερειακή συνοχή και ψηφιακή σύγκλιση» και ομιλητές τον υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά, τον αν. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση και τον γγ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λ. Λαμπριανίδη.

Η δεύτερη παράλληλη απογευματινή συνεδρία με ώρα έναρξης την ίδια, θα έχει ως κεντρικό θέμα «ενέργεια, υποδομές, περιβάλλον και διαχείριση υδατικών πόρων» και κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζης και ο αν. υπ. Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος. Το κλείσιμο των εργασιών της πρώτης ημέρας θα κάνει στις 20.00 ο υπ. Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος.

Αύριο, Τρίτη, οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 10.00. Η πρώτη συνεδρία θα έχει ως θέμα την αγροτική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, ο αν. υπ. αγροτικής ανάπτυξης Ι. Τσιρώνης, η υφυπ. Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και ο γγ Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Αντώνογλου. Η δεύτερη παράλληλη συνεδρία θα αφορά την παιδεία, την έρευνα και την οικονομία της γνώσης, με ομιλητές τον υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τον αναπληρωτή του Κ. Φωτάκη.

Δύο θα είναι και οι απογευματινές συνεδρίες που θα διεξάγονται παράλληλα με ώρα έναρξης στις 14.00. Η πρώτη έχει θέμα την κοινωνική πολιτική, με ομιλητές την υπ. Εργασίας Έφ. Αχτσιόγλου, την αν. υπ. Ρ. Αντωνοπούλου και την επίσης αν. υπ. Θ. Φωτίου. Η δεύτερη παράλληλη συνεδρία έχει θέμα τις υποδομές και τις πολιτικές για την υγεία και ομιλητές θα είναι ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής του Π. Πολάκης.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρας, στις 19.30.

Για τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της Ηπείρου ενημερώθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη

Τα προβλήματα υποβάθμισης της λίμνης Παμβώτιδας και καταγγελίες πολιτών που θα εξεταστούν, απασχόλησαν την επίσκεψη κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη με επικεφαλή τον Ανδρέα Ποττάκη, τρεις βοηθούς συνηγόρους και δέκα ειδικούς επιστήμονες στην Ήπειρο.

Το κλιμάκιο πραγματοποίησε αυτοψίες, στη λίμνη, στο μεταγωγών, στις φυλακές Σταυρακίου, σε Λιμεναρχεία, είχε συναντήσεις εργασίας με τις τοπικές αρχές και τους βουλευτές, ενώ αποφασίστηκε, στενή συνεργασία με δικηγορικούς συλλόγους της Ηπείρου.

Τα ζητήματα που αναδεικνύουν οι πολίτες της Ηπείρου, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ποττάκης, είναι κοινά με εκείνα της άλλης Ελλάδας, όπως προνοιακά, φορολογικά, κατασχέσεων. Επίσης η ανεξάρτητη διοικητική αρχή, δέχεται και αναφορές ή ερωτήματα που αφορούν τα νοσοκομεία, την προστασία του περιβάλλοντος και την κατάσταση της λίμνης Παμβώτιδας.

Ειδικότερα ο Συνήγορος του Πολίτη, είχε συνεργασία για το ζήτημα της Παμβώτιδας, με τον αρμόδιο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ παράλληλα υπήρξαν επαφές με φορείς, καθώς και αυτοψία στο χώρο από το κλιμάκιο. Ο κ. Ποττάκης δηλώνει, πως σύντομα θα έχει ο Συνήγορος, μια σειρά πορισμάτων που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες εισηγήσεις και παρατηρήσεις. Σε ερώτηση σχετική, με συγκεκριμένη αναφορά για τη λίμνη, απάντησε πως υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με την αδειοδότηση της κατασκευής στην πίστα του σκι, δηλαδή, το κατά πόσο τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, εάν υπήρχαν, αλλά και αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Κατά την συνάντηση που είχε ο Συνήγορος του Πολίτη με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ενημερώθηκε αναλυτικά για τις σημαντικότερες δράσεις που έχει αναλάβει και υλοποιεί η Περιφέρεια. Οι δράσεις αφορούν την προστασία του Αμβρακικού, των ποταμών, ενώ για τη λίμνη Παμβώτιδα ο κ. Καχριμάνης επισήμανε ιδιαίτερα, την καθυστέρηση που σημειώνεται για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της. Επίσης αναφέρθηκε και σε ζητήματα που θα προκληθούν από τους διαχειριστικούς χάρτες στους κατόχους αγροτικών εκτάσεων.

«Ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία στην Ήπειρο, το οποίο αφορά μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων πολιτών είναι το ζήτημα των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Συνήγορος του Πολίτη και εκτιμά, πως το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει παρεμβάσεις με επιτυχία. Ειδικότερα, ο Ανδρέας Ποττάκης αναφέρει: «Το πρόβλημα είναι, πως οι κατασχέσεις γίνονται αυτοματοποιημένα, την επομένη που καθίσταται υπερήμερος ο πολίτης, για κάποια οφειλή. Οι κατασχέσεις γίνονται μέσω Τραπεζών στους λογαριασμούς χωρίς να ενημερωθεί ο οφειλέτης. Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, ήταν κυρίως, ότι πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια, για τις περιπτώσεις των πιο ευάλωτων ομάδων, καθώς γίνονται κατασχέσεις σε προνοιακά επιδόματα που δεν πρέπει να κατάσχονται, η κατασχέσεις σε κοινούς λογαριασμούς με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και μη οφειλέτες, ή ακόμη κάτω από το ακατάσχετο όριο των 1,200 ευρώ που έχει θεσπιστεί».

Ο Συνήγορος του Πολίτη προσθέτει πως έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις προς την Κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και θεωρεί, «ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση, που επηρεάζει πολύ κόσμο».

Το κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη, ασχολήθηκε επίσης με ζητήματα που αφορούν το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την ψυχική υγεία, το φορολογικό καθώς και θέματα που αφορούν τους ΟΤΑ.

Από την Ήπειρο στην Ανεξάρτητη Αρχή, φτάνουν περίπου το 2,2% του συνόλου των καταγγελιών από όλη την Ελλάδα, ποσοστό που θεωρείται χαμηλό, γι αυτό και η επιδίωξη του Συνηγόρου είναι να ενημερωθεί ο κόσμος της περιοχής, για την Ανεξάρτητη Αρχή.