Εκτενή αναφορά στον πρωτογενή τομέα έκανα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στην πόλη των Ιωαννίνων. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συνεργασία με την περιφέρεια θα συνεχιστεί ώστε να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Επιπλέον ανακοίνωσε και επίσημα την ίδρυση στην Άρτα Γεωπονικής Σχολής που θα συμπεριλαμβάνεται στις Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ειδικότερα έκανε γνωστό ότι ιδρύονται τρία Διετή Προγράμματα, υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου: είναι το πρόγραμμα Γαλακτοκομίας, το πρόγραμμα Γεωργοκτηνοτροφικής Παραγωγής και το πρόγραμμα Ιχθυοκαλλιεργειών.
Τα διετή αυτά προγράμματα, τα οποία για πρώτη φορά θεσμοθετούνται στο πλαίσιο των ΑΕΙ, θα αναβαθμίσουν ριζικά την τεχνική εκπαίδευση και θα είναι προσβάσιμα στου αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία μεγέθους κλίμακας των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να έχουν δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας. Πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων.

Αναφορά έγινε και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και ειδικά γεωθερμία, βιομάζα και βιοαέριο που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα. Αλλά, ακόμη, και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε επίσκεψη στο συσκευαστήριο ιχθύων “Δάγων” στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας όπου και είχε συνάντηση με τους ιχθυοκαλλιεργητές, που αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της ηπειρωτικής οικονομίας. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους εξάγεται στις Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Φυσικό αέριο
Σύμφωνα πάντως με τα τοπικά ΜΜΕ η τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο δια θαλάσσης είτε σε υγρή μορφή (LNG), είτε ως συμπιεσμένο αέριο (CNG) και με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το 2023, αποτέλεσε την σημαντικότερη εξαγγελία που έκανε στα Γιάννινα, κλείνοντας τις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) έχει καταθέσει σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε 42 πόλεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τέσσερις πόλεις της Ηπείρου: Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.

Πηγή: epiruspost.gr