To Co2 δεν ευθύνεται μόνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά επηρεάζει και την ποιότητα της τροφής μας. Ερευνητές στο εξωτερικό πρόσφατα ανακάλυψαν ότι το διοξείδιο του άνθρακα που συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα στην ουσία αλλάζει την χημική σύσταση των φρούτων και των λαχανικών.

Σύμφωνα με στοιχεία μελετών του Δόκτωρ Irakli Loladze από το πανεπιστήμιο της Αριζόνας, ενώ το Co2 είναι απαραίτητο για την φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών, το επιφορτισμένο με καύσεις πετρελαιοειδών, κάρβουνου κ.α. συστατικών, αέριο, που συναντάτε στην ατμόσφαιρα έχει αρνητική επίδραση στις καλλιέργειες. Για παράδειγμα οδηγεί τα φυτά στην παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων σακχάρων, τα οποία οι άνθρωποι δεν χρειάζονται στην διατροφή τους ενώ ταυτόχρονα τα φρούτα και τα λαχανικά παράγουν λιγότερες πρωτεΐνες, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και ασβέστιο, δηλαδή θρεπτικών συστατικών ζωτικής σημασίας. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την υπερβολική χρήση των εδαφών και την απώλεια θρεπτικών συστατικών από το χώμα.

Αυτό, με άλλα λόγια σημαίνει ότι, αγροτικά προϊόντα που καταναλώνουμε σήμερα , μπορούν – σε πολλές περιπτώσεις – άνετα να συγκριθούν σε θρεπτική αξία με το «γρήγορο φαγητό» που πωλείται στις αλυσίδες εστιατορίων. Σε αυτό το συμπέρασμα έρχονται να προστεθούν και αποτελέσματα της μελέτης του καθηγητή ο οποίος καλλιεργώντας άλγη στο εργαστήριο (σε ειδικές συνθήκες ατμόσφαιρας παρόμοιες με αυτές που ζούμε) ως τροφή για το ζωοπλαγκτόν, κατέληξε πως αν και η άλγη αναπτυσσόταν γρήγορα οι μικροοργανισμοί (παρότι είχαν στη διάθεση τους περισσότερη τροφή) αγωνίζονταν… να επιβιώσουν. Όλοι οι βιολόγοι που συμμετείχαν στο πείραμα συμφώνησαν πως ο λόγος για τη μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών ήταν πως η παραγόμενη άλγη ήταν «φτωχή» σε θρεπτικά συστατική και συνεπώς άχρηστη για την επιβίωση του ζωοπλαγκτόν.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των μελετών του Δρ. Loladze, ο οποίος ξεκίνησε την έρευνα στα πλαίσια της διπλωματικής του το 1998, είναι πως μέχρι το 2050 εκατομμύρια κατοίκων, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, μπορεί να υποφέρουν από ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, οι κάτοικοι των αναπτυγμένων χωρών, λόγων των αυξημένων σακχάρων των φυτών θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακών ασθενειών.