Από τον Νίκο Αντύπα

Η θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον καλλιεργητικό χάρτη της χώρας βρίσκεται σε περίοπτη θέση αφού όπως χαρακτηριστικά λένε όσοι έχουν επισκεφθεί αυτόν τον τόπο εκεί μπορεί να ευδοκιμήσουν τα πάντα. Ωστόσο, η περιοχή έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές από την πύρινη λαίλαπα με καταστροφικά – για την πρωτογενή παραγωγή – αποτελέσματα. Για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι φετινές πυρκαγιές αλλά και για τα αναπτυξιακά σχέδια της περιφέρειας όσον αφορά την αγροδιατροφή μίλησε στο ΑΓΡΟbussines ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

 

– κ. Μητρόπουλε, η Περιφέρειά σας για μια ακόμα φορά αυτό το καλοκαίρι δοκιμάστηκε από την πύρινη λαίλαπα. Λίγους μήνες μετά, ποια είναι η εικόνα που έχετε και αφορούν τις ζημιές στην αγροκτηνοτροφία;

Όσο αφορά τις πυρκαγιές στην Αχαΐα και την Ηλεία οι καταστροφές σε φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο ήταν πολύ μεγάλες. Στη Π.Ε. Αχαΐας υποβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ συνολικά 409 δηλώσεις. Αυτές αφορούσαν καταστροφές σε 14.200 ελαιόδενδρα, 70 στρ. αμπέλια – σταφίδες και 20 στρέμματα άλλων καλλιεργειών. Όσον αφορά το πάγιο κεφάλαιο στην Αχαΐα υποβλήθηκαν 118 δηλώσεις (3 στάβλοι 120τμ, 180τ.μ. & 150τ.μ, στάγδην άδρευση (σωλήνες πλαστικοί 10.000μ) σε ελιές και αμπέλια). Ζημίες είχαμε και σε αποθηκευμένες Ζωοτροφές (118 τριφύλλι- σανό- βρώμη -αραβόσιτος- βίκος). Για το ζωικό κεφάλαιο έγιναν 35 δηλώσεις (αιγοπρόβατα: 19, μελισσοσμήνη: 645). Στην Π.Ε. Ηλείας όσον αφορά την φυτική παραγωγή έγιναν 233 δηλώσεις ζημιάς (ελιές : 11.000 στρ., αμπέλια-σταφίδες:100 στρ., μη συγκομισμένοι 200 στρ). Για καταστροφές στο πάγιο κεφάλαιο κατατέθηκαν 65 δηλώσεις (2 στάβλοι, 1 αποθήκη, 1 υπόστεγο 200 τ.μ., σύστημα στάγδην άρδευσης 12.000 μ. και μηχανικοί εξοπλισμοί). αποθηκευμένες ζωοτροφές στην Π.Ε. έγιναν 9 δηλώσεις (σανοί: 57.000 Kgr, αραβόσιτος – τριφύλλι: 4.000 Kgr).

– Ιεραρχήστε μας τα μεγαλύτερα προβλήματα που αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής σας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή για τους κτηνοτρόφους της Δυτικής Ελλάδας που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές έχει να κάνει με την καθυστέρηση στην διανομή δωρεάν ζωοτροφών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παραγωγικά ζώα που την εποχή αυτή βρίσκονται στο στάδιο της αναπαραγωγής να υποσιτίζονται, γεγονός που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στον κλάδο.

Επίσης, ένα ακόμα μεγάλο θέμα είναι η καθυστέρηση στις αποζημιώσεις του πάγιου κεφαλαίου όπως θερμοκηπιακές και βοηθητικές μονάδες για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο του Σεπτεμβρίου του 2016. Τότε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μας είχε πληροφορήσει ότι είχε καταφέρει να εξασφαλίσει ένα κονδύλι ύψους 40 εκατ. ευρώ μέσα από τα υπομέτρα 5.1. και 5.2. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά οι παραγωγοί μας ακόμα περιμένουν. Ζητούμε λοιπόν να πραγματοποιηθεί άμεσα η ενεργοποίηση των υπομέτρων αυτών.

– Ποια είναι τα προϊόντα αιχμής της Δυτικής Ελλάδας;

Τα προϊόντα αιχμής της Δυτικής Ελλάδας είναι το ελαιόλαδο, το κρασί, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου και το μέλι μας. Η περιφέρεια μαζί με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (που είναι και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα) – που λειτουργεί τους τελευταίους δύο μήνες – βρίσκεται κοντά σε κάθε οργανωμένη συλλογική προσπάθεια που έχει στόχο την εξωστρέφεια των αγροτικών μας προϊόντων. Συμμετέχουμε σε εκθέσεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα τα αγροδιατροφικά μας προϊόντα να πάρουν την θέση που τους αξίζει τόσο στο εξωτερικό όσο και στην εγχώρια αγορά. Να σημειώσουμε το επόμενο διάστημα θα συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ Μελιού στο ΣΕΦ στην Αθήνα (1-3 Δεκεμβρίου) όπου η περιοχή μας θα είναι και τιμώμενη Περιφέρεια.

– Αναφερθήκατε στην δημιουργία της Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας λέγοντάς μας μάλιστα ότι αποτελεί την μεγαλύτερη σύμπραξή της χώρας. Μιλήστε μας γι’ αυτή;

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία σύμπραξης Δημόσιου (ΠΔΕ 49%) και Ιδιωτικού τομέα (ΣΑΟ, φορείς και επιχειρήσεις βιομηχανίας-εμπορίου-τουρισμού-εστίασης, Επιστημονικά και Ερευνητικά Κέντρα, Επιμελητήρια, Δήμοι της Περιφέρειας, κ.λπ. 51%) αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» και παρέχει υπηρεσίες τεκμηρίωσης, υποστήριξης, προβολής, προστασίας, ανάδειξης και προώθησης των αγροδιατροφικών μας προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα συνέργειας και δικτύωσης του κοινωνικού ιστού της Περιφέρειας, θα επιχειρήσει αφενός μεν να προβάλει και να προωθήσει τα τοπικά αγροτικά και αγροδιατροφικά προϊόντα στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, μέσω της ανάπτυξης ή ενίσχυσης υπαρχόντων κοινών και ενιαίων μηχανισμών και πρωτοβουλιών άλλων φορέων (αγρότες, συλλογικοί φορείς, ιδιωτικοί φορείς κλπ), αφετέρου δε να ενισχύσει την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα παρέχοντας τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη στους απασχολούμενους στον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας και στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων.

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό καλάθι προϊόντων, ποιος είναι ο ρόλος του στην αγροδιατροφή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας;

Το «Ηλεκτρονικό Καλάθι της ΠΔΕ» (AGROCART), μια Ολοκληρωμένη Διαδικτυακή Πύλη, εκτός του ότι αποτελεί ένα σημείο προβολής τοπικών προϊόντων, παρέχει στον παραγωγό και στον μεταποιητή την δυνατότητα να αναπτύξει σε δική του ηλεκτρονική σελίδα το προφίλ της εκμετάλλευσης/επιχείρησής του, να περιγράψει και να προβάλλει τα προϊόντα του. Επίσης στον χρήστη των υπηρεσιών (καταναλωτή) δίνει την δυνατότητα να ενημερωθεί πλήρως για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της περιοχής μας και επιπλέον να συμμετέχει μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών στη διαμόρφωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης προς τα προϊόντα αυτά. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 500 περίπου εγγραφές παραγωγών, μεταποιητών και επιχειρήσεων αγροτικού τομέα. Με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις το AGROCART αναμένεται να αποτελέσει το βασικό ηλεκτρονικό λειτουργικό σύστημα και στις υπόλοιπες αναπτυξιακές δράσεις αγροδιατροφής που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

 

– Τέλος θα ήθελα να μας μιλήσετε για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Υπήρχε συμμετοχή από νέους της περιφέρειας και τι θα γίνει με τους επιλαχόντες;

Στην περιοχή μας υποβλήθηκαν συνολικά 1.820 αιτήσεις για το πρόγραμμα νέων αγροτών. Αυτή την στιγμή έχουν ενταχθεί 1.205 οι οποίοι έχουν πληρωθεί και την πρώτη δόση του προγράμματος (70%) και υπολείπονται οι επιλαχόντες και οι εν δυνάμει δικαιούχοι. Υπάρχει προφορική δέσμευση ότι θα μας ενισχύσει με 3,2 εκατ. ευρώ (σ.σ. 13% από την υπερδέσμευση του προγράμματος) έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότερα νέοι στο πρόγραμμα.