Με δείγμα από εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκ των οποίων μόνο μία (η Ιταλία) ανήκει στον νότο, οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις COPA-COGECA πραγματοποίησαν έρευνα για το κλίμα αυτοπεποίθησης που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2016. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η αυτοπεποίθηση των Ευρωπαίων αγροτών αυξήθηκε σε σχέση με την τελευταία μέτρηση, αλλά η κατάσταση στον τομέα παραμένει αρνητική για τους ίδιους.

Η «έρευνα αυτοπεποίθησης» πραγματοποιήθηκε σε Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Φλάνδρα (Βέλγιο), Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Πολωνία και έδειξε ένα πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2016. Η αυτοπεποίθηση ανάμεσα στους περισσότερους αγρότες της Ε.Ε. αυξήθηκε ελαφρά προς το τέλος του 2016, αλλά είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

Οι αγρότες ακόμα αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, από τις διακυμάνσεις τιμών στις αγορές, τις αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών μέχρι την ανάγκη επενδύσεων σε νέα προϊόντα. Οι προσδοκίες για βελτιωμένα έσοδα βρίσκονται αρκετά βήματα πίσω σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας.

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν απότομα το 2016, ιδιαίτερα στο χοιρινό κρέας, αν και πολλοί χοιροτρόφοι φοβούνται ακόμη ότι η τιμή του θα μειωθεί, λόγω της συνεχιζόμενης απαγόρευσης εξαγωγών στη Ρωσία.

Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει αλλαγή στην αυτοπεποίθηση των εκτροφέων και παραγωγών γάλακτος, αν και ακόμα βρίσκεται σε αρνητική θέση. Η αύξηση της τιμής παραγωγού στο γάλα, που ξεκίνησε από το καλοκαίρι, είναι ένα θετικό σημάδι από την αγορά, αλλά δεν σημαίνει και το τέλος της κρίσης.

Η παρούσα κατάσταση και οι προσδοκίες στον τομέα των αροτραίων καλλιεργειών είναι αρνητικές και η διάθεση των αγροτών του τομέα χειροτερεύει. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των σιτηρών εκτιμάται από τους ίδιους ότι θα παραμείνουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα λόγω της καλής σοδειάς παγκοσμίως για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.