Η ιστορία του ΑΣ Πεύκων ξεκίνησε τo 1938. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στην είσοδο του χωριού Πεύκοι, 6,5 χιλιόμετρα από τον Μακρύ Γιαλό Σητείας. Το κτήριο του συνεταιρισμού χτίστηκε το 1967 και λειτούργησε ως ελαιοτριβείο με πιεστήρια το 1979 ενώ εκσυγχρονίστηκε με φυλλοκεντρικό μηχάνημα το 1980. Τα μηχανήματα του ελαιοτριβείου εκσυγχρονίστηκαν το έτος 1996 και από τότε έχει γίνει βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων, έχει αποκτηθεί νέος μηχανολογικός εξοπλισμός, έχει γίνει προσθήκη στέγαστρου για την προστασία του ελαιόκαρπου ενώ προστέθηκαν δεξαμενές χωρητικότητας 210 τόνων.

Σήμερα έχει 181 μέλη με 5.780 στρέμματα και 126.000 δέντρα. Ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου, εξυπηρετεί 270 ελαιοπαραγωγούς και η δυναμικότητα του ελαιοτριβείου είναι 400 tn/έτος.

«Ο Συνεταιρισμός παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ΠΟΠ Σητείας και είναι η μοναδική του ενασχόληση», σημειώνει ο Διαχειριστής του Συνεταιρισμού Πεύκων, κ. Λευτέρης Λαντζανάκης. Στόχος του Συνεταιρισμού είναι πάντα η παραγωγή ποιοτικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου καθώς το ελαιόλαδό του δικαιούται να φέρει την ονομασία ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης και έτσι οφείλει να προστατεύει την ονομασία αυτή εφαρμόζοντας σε όλα τα στάδια τις προδιαγραφές που απαιτεί η νομοθεσία. Το ελαιόλαδο που παράγεται είναι αποκλειστικά και μόνο από τους καρπούς της ποικιλίας “Κορωνεϊκη” από ελιές που βρίσκονται αποκλειστικά εντός της οριοθετημένης ζώνης για το ΠΟΠ. Εφαρμόζεται σειρά καλλιεργητικών φροντίδων όπως λίπανση, κλάδεμα, άρδευση, προστασία από εχθρούς και ασθένειες, κλπ που σε συνδυασμό με τις εδαφοκλιματικές ιδιαιτερότητες του τόπου  και την παράδοση αιώνων δίνουν ένα μοναδικό τελικό προϊόν. Κατά την καλλιέργεια εφαρμόζεται πιστοποιημένο σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης κατά το πρότυπο Agro 2.1 και 2.2. και έτσι διασφαλίζεται η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου αφού οι ελιές που παραλαμβάνονται στο ελαιοτριβείο είναι άριστης ποιότητας.

Στον ΑΣ Πεύκων δίνεται μεγάλη σημασία στην ολοκληρωμένη διαχείριση της γεωργικής παραγωγής καθώς εκεί στηρίζεται η ισόρροπη μέριμνα για το περιβάλλον αλλά και η ποιότητα των προϊόντων. Η ποιότητα του ελαιόλαδου του ΑΣ υποστηρίζεται με πιστοποιήσεις που παραπέμπουν στην εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης από τους παραγωγούς (AGRO 2.1/2.2) και την πιστοποίηση του ελαιοτριβείου με ISO 22000:2005 για την εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Το πρόγραμμα της ΟΕΦ Πέυκων περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αποτελεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου. Δεδομένου ότι στην περιοχή παράγεται το φημισμένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και την τήρηση των προδιαγραφών που το καθιστούν προϊόν γεωγραφικής ένδειξης.  Ένας από τους βασικούς σκοπούς του προγράμματος της ΟΕΦ ΑΣ Πεύκων είναι ο συντονισμός και η ενίσχυση του έργου των ελαιοκαλλιεργητών μελών της. Στόχο του προγράμματος αποτελεί η προώθηση ενός μοντέλου καλλιέργειας της ελιάς, το οποίο θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής και στην πιστοποιημένη ιχνηλασιμότητα και ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης σε παραγωγούς της ΟΕΦ ΑΣ Πεύκων

Η ΟΠ του Αγροτικού Συνεταιρισμού αποτελείται από 130 μέλη από τα οποία περίπου τα μισά είναι πιστοποιημένοι παραγωγοί σύμφωνα με το εθνικό πρότυπο AGRO 2.1 & 2.2/3. Η ΟΕΦ δίνοντας μεγάλη σημασία στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου συνεχίζει την πιστοποίηση και την κατάρτιση των μελών της για την τριετία 2015-2018 στο πλαίσιο του προγράμματος.

Βασική αρχή για την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Παραγωγής ελαιοκομικών προϊόντων είναι η πλήρης γνώση των ελαιοπαραγωγών σχετικά με τις αρχές και τους σκοπούς της. Έτσι πραγματοποιείται κατάρτιση των ελαιοπαραγωγών σε συνεργασία με την εταιρεία foodstandard σε θέματα που αφορούν τη διατήρηση του περιβάλλοντος των ελαιώνων, τη μελέτη του εδάφους και τη θρέψη των ελαιόδεντρων, την άρδευση, τη φυτοπροστασία κ.α. Οι παραγωγοί προμηθεύονται, επιπλέον, τα ειδικά τετράδια όπου συμπληρώνουν τις καλλιεργητικές τους φροντίδες, τη συγκομιδή και άλλα στοιχεία.

Οφέλη από τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα ΟΕΦ για τον ΑΣ Πεύκων

«Τα οφέλη από το Πρόγραμμα ΟΕΦ είναι αρκετά μεγάλα για την τριετία. Οι παραγωγοί έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον», μας λέει ο κ. Λευτέρης Λαντζανάκης, Διαχειριστής του Συνεταιρισμού Πεύκων.

«Στο πρόγραμμα ΟΕΦ μπήκαμε το 2014. Μας βοήθησε στον εκσυγχρονισμό του ελαιουργείου, που θα τελειώσει τον επόμενο χρόνο, όπως έχουμε προγραμματίσει. Για τους παραγωγούς έχουν γίνει εκπαιδεύσεις και οι περισσότεροι έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν κάτι παραπάνω και έχουν προμηθευτεί πάγια που τους κάνουν πιο εύκολη τη ζωή», σημειώνει ο κ. Λαντζανάκης. «Επιπλέον, θα υλοποιηθεί το ελαιουργείο δύο φάσεων, δηλαδή λάδι και πυρήνα, για να αποφεύγουμε τα υγρά απόβλητα. Αυτό θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Φλεβάρη του 2017. Του χρόνου θα έχουμε και τους μαλακτήρες που θα τοποθετηθούν για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Αναφορικά με τα πάγια των παραγωγών, έχουμε προμηθευτεί ήδη ελαιόδιχτα, ελαιοραβδιστικά, χορτοκοπτικά για να κόβουν τα χόρτα από τα χωράφια τους και αλυσοπρίονα», προσθέτει ο Διαχειριστής του ΑΣ Πεύκων. Τέλος, για την ασφαλή μεταφορά των παλετών με τους περιέκτες της ελιάς από το χώρο παραλαβής στο εσωτερικό των ελαιοτριβείων χωρίς επιμολύνσεις του παραγόμενου ελαιολάδου με καυσαέρια των συμβατικών μέσων μεταφοράς προβλέπεται η προμήθεια ενός ηλεκτροκίνητου ανυψωτικού μηχανήματος για τον ΑΣ Πεύκων καθώς θα εξυπηρετείται έτσι μεγάλος αριθμός παραγωγών.