Του Ιάσονα Φωτήλα, Βουλευτής

Ηταν το 2013, όταν τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά και εδώ στην Αχαΐα, είχαν «βγει στα κάγκελα», ωρυόμενοι για τις «μνημονιακές» πολιτικές του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και συγκεκριμένα για το σχέδιο φορολόγησης των αγροτικών εκτάσεων. Φώναζαν τότε και για τη μειωμένη επιστροφή του ΦΠΑ, τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο, την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και την αδυναμία ρύθμισης των χρεών των αγροτών.

Φευ, όμως, όχι μόνο τίποτα δεν άλλαξε με τον ερχομό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, αντιθέτως, τα πράγματα πήγαν προς το χειρότερο: αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, αύξηση προκαταβολής φόρου, κατάργηση απαλλαγής από τον φόρο επιδοτήσεων, κατάργηση επιδοτήσεων για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντίζελ και μείωση στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Για ποια ανάπτυξη του αγροτικού τομέα μιλάμε σήμερα, λοιπόν;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αδιεξόδου στο οποίο έχει φέρει αυτή η κυβέρνηση τον πρωτογενή τομέα, αποτελεί η αμπελουργία και εν γένει η παραγωγή οίνου. Στην εκλογική μου περιφέρεια, την Αχαΐα, η αμπελουργική δραστηριότητα είναι από τις σημαντικότερες και απασχολεί εκατοντάδες οικογένειες. Διαθέτουμε 4 οίνους ΠΟΠ (ΠΟΠ Πάτρα, ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών και ΠΟΠ Μαυροδάφνης Πατρών), ενώ παράγονται και άλλες καθιερωμένες ποικιλίες οίνων.

Επιπλέον, 25 χωριά του νομού παράγουν τη γνωστή ποικιλία «Μαυροδάφνη» σε ολόκληρο τον κόσμο, όντας από τα πλέον εξαγώγιμα προϊόντα του νομού αλλά και της χώρας, με μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό, και αντί να το στηρίξουμε, επιβαρύναμε τους παραγωγούς και τους οινοποιούς με επιπλέον φόρους, ευτελίζοντας ένα προϊόν που μόνο διαφήμιση αποτελεί για τη χώρα μας. Ο αχαϊκός αμπελώνας κινδυνεύει έτσι να χαθεί, δεδομένου ότι η τελική τιμή του προϊόντος έχει συμπιεστεί σημαντικά προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική.

Ταυτόχρονα, το διαθέσιμο εισόδημα στις τσέπες των παραγωγών τούς οδηγεί στην εγκατάλειψη της γης τους. Το τελικό χτύπημα ήρθε να το δώσει η «αριστερή» μας κυβέρνηση με τη νομοθετική ρύθμιση για ύπαρξη φορολογικής αποθήκης που κατέστρεψε τη μικρή οινοποιία και τον ΕΦΚ με σκοπό τη συγκέντρωση 55 εκατ. ευρώ για τη «μαύρη τρύπα» του ταμείου οικονομικών. Τα αποτελέσματα γνωστά: αύξηση της παραοικονομίας και χαμηλή αποδοτικότητα του μέτρου, σύμφωνα με την 1η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους Θεσμούς.

Να θυμίσω εδώ ότι ο ίδιος ο Ευρωπαίος επίτροπος Π. Μοσκοβισί είχε δηλώσει ότι ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, και μόνο, η αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και όχι απαίτηση των Θεσμών, μιας και, σύμφωνα με την 92/84/ΕΟΚ Οδηγία του Συμβουλίου, ορίζεται για τα κράτη-μέλη μηδενικός ή ελάχιστος συντελεστής για τον οίνο.

Τα 2 αυτά χρόνια, ως βουλευτής Αχαΐας, έχω προσπαθήσει με παρεμβάσεις μου στη Βουλή να αναδείξω θέματα του πρωτογενούς τομέα των συμπολιτών μου. Από τις συνεχόμενες καταστροφές λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων μέχρι την κακή κατάσταση του επαρχιακού δικτύου. Οι απαντήσεις, συνήθως ασαφείς και τετριμμένες. Δεν βρίσκω να υπάρχει σε αυτή την κυβέρνηση η ελάχιστη πολιτική βούληση για να αλλάξει η κατάσταση. Μόνο φόροι, φόροι, φόροι και στους Ελληνες αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς είναι το σήμα κατατεθέν της. Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτήν το συντομότερο δυνατόν για να δούμε τι μπορεί να περισωθεί.