του Πάνου Μπαΐλη

Πριν καλά-καλά ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, άρχισαν κάποιοι στην κυβέρνηση να προβάλλουν τα περί εποχιακών αντιδράσεων, σε μια προσπάθεια να απαξιώσουν κάθε τι που πάει κόντρα στη λογική τους. Δηλαδή ό,τι ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενοι.

Βέβαια, οι ίδιοι που σήμερα λοιδορούν τους αγρότες, όταν ήταν αντιπολίτευση, και σε τρακτέρ ανέβαιναν και λόγους πύρινους έβγαζαν, προσποιούμενοι τους φίλους των παραγωγών.

Τώρα, το γύρισαν και δεν τους αρκεί που απέχουν, αλλά κατέφυγαν και σε αυτό που πάντα έκαναν καλά οι άνθρωποι της εξουσίας: στη συκοφάντηση των αγώνων. Πρώτα οι δημοσιογράφοι, μετά κάποιοι συνδικαλιστές, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι και πάει λέγοντας.

Οποιος αντιδρά γίνεται εχθρός και στοχοποιείται. Πάντα έτσι ήταν και ίσως για πολλά χρόνια ακόμη έτσι θα είναι.

Το ζήτημα σήμερα δεν είναι τι λένε όσοι ασκούν εξουσία, αλλά τι υποστηρίζουν και τι κάνουν οι ίδιοι οι αγρότες.

Είναι βέβαιο ότι τις μέρες αυτές θα ακούσουν ότι είναι οι ευνοημένοι της κοινωνίας, ότι έπαιρναν επιδοτήσεις για να αγοράζουν πολυτελή αγροτικά, ότι δεν οργανώνονται και όλες αυτές τις ατέλειωτες δημαγωγικές ατάκες, που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας. Οι της εξουσίας θα παρουσιάσουν και πίνακες και θα υπερασπίζονται τις πολιτικές τους με κάθε μέσο και τρόπο. Στόχος να φέρουν τους αγρότες αντιμέτωπους με την κοινωνία, η οποία για κάποιον λόγο παρασύρεται και μπαίνει στη λογική των άλλων.

Ετσι γινόταν και έτσι θα γίνεται. Το ερώτημα είναι τι κάνουν οι αγρότες. Αν όλα τούς πάνε καλά, να μην κινητοποιηθούν. Αν όλα είναι όπως τα παρουσιάζουν, ας καθίσουν στο σπίτι τους.

Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα εάν είναι ευνοημένοι. Εάν μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Δεν χρειάζεται κανείς να τους λέει τι θα κάνουν. Τόσα χρόνια γνωρίζουν καλύτερα αυτοί και κανείς άλλος πώς ζουν, τι τους έλεγαν οι πολιτικοί και τι έκαναν γι’ αυτούς. Αν κοιτάξουν πίσω, σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, θα διαπιστώσουν ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να τους διασπάσουν, να τους βάλουν κομματικές ταμπέλες και να τους απαξιώσουν.

Το ίδιο γίνεται και σήμερα, μόνο που τώρα οι αγρότες βιώνουν την κρίση με τον πιο τραγικό τρόπο. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι πολλοί έχουν περιορίσει ή έχουν εγκαταλείψει καλλιέργειες και εκτροφές. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι οι αγρότες να αποφασίσουν με βάση το συμφέρον τους, χωρίς να ακούνε ούτε μεγάλα λόγια ούτε υποσχέσεις, που ανακυκλώνονται κάθε φορά που βγαίνουν στους δρόμους.