Είναι κάποιες πρωτοβουλίες που έρχονται από το μέλλον και γεννούν ελπίδες για κάτι καλύτερο. Μία τέτοια είναι η ένωση τεσσάρων παραγωγών στην Αμφισσα  η «ΣΥΝΔΕΛΦYΣ» που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση του 2014 και σήμερα έχει να παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα. Μέλι, λάδι, τσίπουρο και σαπούνια είναι τα προϊόντα που αποτελούν τη βάση μιας συνέργειας που δείχνει το μέλλον για τις μικρές τοπικές παραγωγές.

Πρόκειται για μια νέα μορφή συνεργατικής δράσης, που την αποτελούν οι εταιρείες Πύθιο, Ρακαριό, Μέλλην, Αγνός Σάπων Ελαίο Δελφών, και ήδη έχουν κερδίσει το πρώτο στοίχημα της δημιουργίας ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης .

Aνάμεσα σε αυτούς που αποδέχτηκαν το νέο μοντέλο είναι ο Κώστας Ρέλλος, τοπογράφος μηχανικός που στα 32 του χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με τα μελίσσια και την παραγωγή μελιού. Ο παππούς του και στη συνέχεια ο πατέρας του είχαν δημιουργήσει τις βάσεις για μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Από την πρώτη στιγμή διαπίστωσε πως το μέλι όποια τιμή και αν εξασφαλίσει ένας παραγωγός δεν μπορεί να διατίθενται χύμα. Έτσι δημιούργησε το δικό του τυποποιητήριο το «Μέλλην» στο Μαλανδρίνο. Προχώρησε σε βιολογική παραγωγή την οποία άρχισε να διαθέτει σε συσκευασίες των 250 γρ. Η όλη προσπάθεια άρχισε να αποδίδει και ήρθαν και οι πρώτες εξαγωγές σε Γερμανία, Γαλλία και Σουηδία. «Δεν γινόταν διαφορετικά. Επρεπε να δώσουμε υπεραξία στην παραγωγή μας για να τα καταφέρουμε. Δημιουργήσαμε ένα gourmet προϊόν και το προωθήσαμε στο εξωτερικό. Δεν ήταν εύκολο το ξεκίνημα ,αλλά τα καταφέραμε», λέει στην «Α» ο κ. Ρέλλος.

Η επιτυχία δεν ήρθε μόνο από το μέλι. Στην περιοχή υπήρχε και το τυποποιητήριο λαδιού το «Πύθιον» στο Σερνικάκι της οικογένειας Σκορλέτου, το οποίο παράγει σε δικούς του βιολογικούς ελαιώνες το λάδι. Στο μέλι και το λάδι ήρθε να προστεθεί και το τσίπουρο της οικογένειας Ανδρέου «το ρακαριό του Σάλωνα», αλλά και τα σαπούνια Ιτέας .

Η σαπωνοποιία συμμετέχει στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση  έναν φορέα σημαντικό για την προώθηση της τοπικής παραγωγής, με υπεύθυνο τον Ανδρέα Θεοδωρόπουλο. «Κι εγώ αλλά κι οι άλλοι πιστεύουμε στις συνέργειες. Αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Η περιοχή έχει τόσα πολλά και τόσα ποιοτικά προϊόντα τα οποία είναι σχεδόν άγνωστα. Αν δεν υπήρχαν οι Δελφοί δεν θα μας ήξερε κανείς. Και για να αναδείξουμε αυτόν τον πλούτο της περιοχής μας, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε. Το μοντέλο συνεργασίας που ακολουθήσαμε είναι απλό: ο καθένας λειτουργεί αυτόνομα αλλά καταφέρναμε να έχουμε κοινή παρουσία στις εκθέσεις, γεγονός που μας έκανε ευρύτερα γνωστούς πιο εύκολα. Τώρα συνυπάρχουμε στον ειδικό χώρο-εκθετήριο που έχει δημιουργηθεί στον ελαιώνα στο Σερνικάκι, τον οποίο επισκέπτονται κυρίως ξένοι τουρίστες στους οποίους γίνεται ξενάγηση , παρουσίαση αλλά και διάθεση των προϊόντων από μας τους ίδιους», επισημαίνει ο κ. Ρέλλος.

Οι τέσσερις συμμετείχαν και σε εκθέσεις στην Ελλάδα χάρη στη βοήθεια της Περιφέρειας και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αμφισσας. Τα αποτελέσματα, αν και η προσπάθεια είναι στην αρχή ακόμη, είναι καλά.

Υπάρχουν προοπτικές; Για τον Κώστα Ρέλλο υπάρχουν. Αν και είναι κάτι σπάνιο η συνεργασία αυτή, πολλοί είναι εκείνοι – κυρίως νέοι- οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν στην ομάδα. «Αρχικά, πολλοί ρωτούν να μάθουν για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας αλλά και σε ποια προϊόντα να στρέψουν το ενδιαφέρον τους. Εγώ εκτιμώ ότι η δημιουργία ενός τυποποιητηρίου βοτάνων θα ήταν μια καλή λύση. Οποιες επιλογές και να γίνουν έδαφος υπάρχει για να αξιοποιήσουμε την παραγωγή μας».

Εκτός από τα ποιοτικά προϊόντα η περιοχή έχει και τους Δελφούς, έναν χώρο τον οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες. Οπως λέει ο κ. Ρέλλος, «Εχουμε προτείνει στην Περιφέρεια να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου θα διαθέτουμε τα προϊόντα στο μουσείο των Δελφών. Εύκολο δεν είναι, αλλά είναι μια πρόταση που πρέπει αρμόδιοι να την δουν».