Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολαών – Πακίων δημιουργήθηκε το 2003, ως αποτέλεσμα της συνένωσης των δύο ομώνυμων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων ιδρύθηκε το 1933 από 280 μέλη. Το 1968 προχώρησε στη λειτουργία ελαιοτριβείου κλασικού τύπου, με ιδιόκτητο κτήριο έκτασης 2.642 τ.μ., ενώ το 1980 εγκατέστησε την πρώτη φυγοκεντρική μονάδα έκθλιψης ελαιοκάρπου. Αντίστοιχα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πακίων ιδρύθηκε το 1959, από αγρότες του ομώνυμου οικισμού Πάκια στην επαρχία Επιδαύρου Λιμηράς και κατείχε τη δεύτερη θέση στη Λακωνία.  Αρχικά, αριθμούσε 90 μέλη τα οποία αυξήθηκαν σε 200, μετά τη συγχώνευσή του με τον ΑΣ Μολάων. Η συνένωση αυτών των δύο και η δημιουργία του ΑΣ Μολάων-Πακίων έγινε με σκοπό την ενίσχυση και  την προώθηση των δραστηριοτήτων των μελών του και την παροχή στήριξης με σκοπό την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη και προαγωγή τους μέσα από θεσμό του Συνεταιρισμού.

 

“Ο Συνεταιρισμός μας δημιουργήθηκε με τη συνένωση δύο Συνεταιρισμών το 2003 και είναι ίσως απο τις μόνες συνενώσεις πανελλαδικά. Αριθμεί 431 μέλη απο τα οποία τα 400 είναι στο πρόγραμμα Ο.Ε.Φ”, μας είπε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Κωνσταντίνος Μπελεγρής.

Ο Συνεταιρισμός Μολάων – Πακίων εμπορεύεται το ελαιόλαδο για λογαριασμό των 431 μελών του, με μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών που φτάνει τους 740. Ως εκ τούτου θεωρείται βασικός αρωγός της ευρύτερης περιοχής σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ως αναγνωρισμένη Οργάνωση Παραγωγών σήμερα απαριθμεί 400 μέλη τα οποία καλλιεργούν συνολικά 13.011 στρέμματα με ελιές.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ο.Ε.Φ. ο Συνεταιρισμός έχει  πραγματοποιήσει προμήθεια ελαιοδιχτυών, πλαστικών παλετοκιβωτίων, συστήματος αζώτου στις δεξαμενές. Εχει, επιπλέον, προχωρήσει στην ανάπτυξη & εφαρμογή συστήματος εσωτερικής και εξωτερικής ιχνηλασιμότητας και στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων στις εγκαταστάσεις.

“Μέσα από το Πρόγραμμα πετύχαμε την πιστοποίηση 250 παραγωγών. Επίσης έχουμε την εφαρμογή και την τοποθέτηση του συστήματος αζώτου το οποίο θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε την ποιότητα του ελαιολάδου που βγάζουμε μέχρι τώρα. Ο Συνεταιρισμός μας πρωτοποριακά εφαρμόζει το πρότυπο 22005 το οποίο αφορά στην καταγραφή των δραστηριοτήτων του παραγωγού απο το αγροτεμάχιο που ξεκίνα η διαδικάσια μέχρι και την έκθλιψη του ελαιοκάρπου και την αποθήκευση. Έτσι γνωρίζουμε σε κάθε μας δεξαμενή την προέλευση του ελαιολάδου μας, μας λέει ο Διαχειριστής του Συνεταιρισμού κ. Παναγιώτης Ντανάκας. “Η πιστοποίηση του προϊόντος γίνεται μέσω της συνεργασίας μας με την εταιρεία foodstandard και έτσι έχουμε καταφέρει να είμαστε αναγνωρίσιμοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις και πιστοποιημένη παραγωγή και ποιότητα

Το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού Μολάων – Πακίων είναι πιστοποιημένο με ISO 22000:2005, ελαιόλαδο Π.Γ.Ε Λακωνίας, έκθλιψη και εμπορία βιολογικού ελαιολάδου, ενώ διαθέτει Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Σ.Ο.Δ).

Αντίστοιχα οι εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου είναι πιστοποιημένες σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005, για την εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων. H Ο.Ε.Φ. θέλοντας να διασφαλίσει την ποιότητα και ασφάλεια του ελαιολάδου εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης της Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008 και θα συνεχίσει να εφαρμόζει Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005 στις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου της.

Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης εκπαιδεύονται σε όλα τα θέματα σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2.1- 2.2/3. Κατά την κατάρτισή δίνεται έμφαση στα οφέλη της συλλογικής διαχείρισης της ελαιοκαλλιέργειας, της συλλογικής συγκομιδής, της αποθήκευσης, της επεξεργασίας και εμπορίας με αποτέλεσμα ένα άριστο ποιοτικά τελικό προϊόν.  Αυτό είναι στόχος για την Ο.Ε.Φ. αφού στην περιοχή ευθύνης της παράγεται τόσο το ποιοτικά ανώτερο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης “Λακωνία” όσο και το βιολογικό ελαιόλαδο.

“Οι παραγωγοί μας τα τελευταία χρόνια γίνονται περισσότερο προσεκτικοί στους τρόπους καλλιέργειας και στα υλικά τα οποία χρησιμοποιούν και έτσι έχει βελτιωθέι η  ποιότητα του ελαιολάδου, χωρίς υπολείματα φυτοφαρμάκων”, προσθέτει ο κ, Ντανάκας.

To προϊόν μας είναι άριστης ποιότητας. Ευελπιστούμε να φτάσουμε φέτος στην παραγωγή 1600 τόνων ελαιολάδου”, λέει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Μπελεγρής. “Τα οφέλη του συνεταιρισμού από το Πρόγραμμα Ο.Ε.Φ. συνδέονται άμεσα με τον εκσυγχρονισμό της μονάδας μας”, συμπληρώνει ο ίδιος.

Εμπορία και εξαγωγές

“Το μεγαλύτερο ποσοστό του ελειολάδου που παράγουμε εξάγεται στην Ιταλία, η οποία έχει αναγνωρίσει τα τελευταία χρόνια την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου”, μας είπε ο κ. Παναγιώτης Ντανάκας. “Οι επόμενοι στόχοι μας είναι να εδραιωθούμε στον χώρο της ευρωπαϊκής ένωσης και να μπορέσουμε να εξάγουμε το ελαιόλαδο με την δική μας επωνυμία”, σημειώνει ο ίδιος.

“Στόχος μας είναι η διατήρηση της ποιότητας και οι νέες αγορές”, συμπληρώνει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Μπελεγρής.