Οι Γαργαλιάνοι είναι μια παραδοσιακά ελαιοπαραγωγική περιοχή της Μεσσηνίας. Ο οικισμός περιβάλλεται από εκτεταμένο ελαιώνα, με δένδρα ποικιλιών Κορωνέικης και Μαυρολιάς. Κύρια απασχόληση των κατοίκων της πόλης αλλά και των γειτονικών περιοχών είναι η ελαιοπαραγωγή, με τον ελαιώνα να εκτείνεται σε πολλές χιλιάδες στρέμματα.

“Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός μας ιδρύθηκε το 1949 από πενήντα παραγωγούς πρωτοπόρους της εποχής τους. Στη διαδρομή αυτών των χρόνων προχώρησε και σήμερα αριθμεί 550 μέλη. Διαθέτουμε μια κάθετη  μονάδα με τρεις γραμμές παραγωγής, τη γραμμή τυποποίησης και υπόγειες δεξαμενές 1200 τόνων για την αποθήκευση, και στη συνέχεια εμπορία και τυποποίηση του προϊόντος.  Έχουμε μια ετήσια παραγωγή 1200  – 1500 τόνων”, μας είπε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Αναστάσιος Προσηλιακός.

Το ελαιοτριβείο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα επεξεργασίας του ελαιοκάρπου. Είναι εξοπλισμένο με 3 πλήρεις μονάδες της εταιρείας ALFA LAVAL, με δυναμικότητα επεξεργασίας 10.000 κιλών ελαιοκάρπου ανά ώρα.  Στις εγκαταστάσεις του, βρίσκεται και η μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου, καθώς και οι ανοξείδωτες δεξαμενές.

Gargalianoi1

Συνολικά, η παραγωγή του εργοστασίου αθροίζεται  – κατά μέσο όρο –  σε 1400 τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ετησίως, οι οποίοι προέρχονται από τα μέλη του Συνεταιρισμού και άλλους ανεξάρτητους παραγωγούς της περιοχής. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις της Ο.Ε.Φ. και για την παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου, εφαρμόζεται σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000 : 2005,  σύστημα διασφάλισης ποιότητας 9001:2008 καθώς και σύστημα τήρησης της ιχνηλασιμότητας βάσει του ISO 22005:2007.

Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ελαιώνα της περιοχής. Πρώτον, το Ph του εδάφους, οι τιμές του οποίου είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την ελαιοκαλλιέργεια. Δεύτερον, το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, το οποίο δημιουργεί μικροκλίματα επίσης εξαιρετικά για την ελιά. Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι ότι το μεράκι και ο ζήλος των παραγωγών της περιοχής, ανταμείβονται με εξαιρετικά ελαιοκομικά προϊόντα.

Τα οφέλη από την ένταξη του Συνεταιρισμού στο Πρόγραμμα Ο.Ε.Φ.

Η ΟΕΦ του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην παραγωγή ελιάς ως πρώτη ύλη για την παραγωγή και τυποποίηση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης εκπαιδεύονται σε όλα τα θέματα σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2.1- 2.2/3. Έμφαση δίνεται στα οφέλη της συλλογικής διαχείρισης της ελαιοκαλλιέργειας, της συλλογικής συγκομιδής, της αποθήκευσης, της επεξεργασίας και εμπορίας με αποτέλεσμα ένα άριστο ποιοτικά τελικό προϊόν.

“160 παραγωγοί μπήκαν στην ΟΠ που φτιάξαμε για την ένταξή μας στο Πρόγραμμα. Κάποιοι που στην αρχή δίστασαν παρά τη δική μας εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τα οφέλη του Προγράμματος, έχουν μετανιώσει για τη μη συμμετοχή τους. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε την ομάδα και να επωφεληθούν ακόμα περισσότεροι παραγωγοί στο μέλλον”, λέει ο κ. Προσηλιακός. “Το Πρόγραμμα μας έχει βοηθήσει πολύ με πολύτιμο συνεργάτη μας την εταιρεία foodstandard”, λέει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού. “Οι παραγωγοί μας με τη συμμετοχή τους, έλαβαν ενίσχυση σε πάγιο εξοπλισμό με την προμήθεια ελαιοδιχτυών, ελαιοραβδιστικών, κλαδευτικών. Ο Συνεταιρισμός προμηθεύτηκε μηχάνημα τυποποίησης, συσκευή μέτρησης

ελαιοπεριεκτικότητας, ηλεκτροκίνητο κλαρκ”, προσθέτει ο κ. Προσηλιακός. “Επίσης, o Συνεταιρισμός έλαβε πιστοποίηση ISO 22000. Τέλος, ανακαινίσαμε πλήρως την τυποποίηση κι έτσι εμφανίσαμε ακόμα πιο ποιοτικό προϊόν. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε πολλά περισσότερα οφέλη στην πορεία”, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Gargalianoi17

Εμπορία, εξαγωγές το μεγάλο στοίχημα για το ΠΟΠ Ελαιόλαδο “Καλαμάτα”

Βασικό χαρακτηριστικό της ανάπτυξης του Συνεταιρισμού είναι το άνοιγμα στις αγορές του εξωτερικού, με την πορεία να καταγράφεται ανοδική.

“Η πορεία των εξαγωγών είναι ανοδική. Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι οι πωλήσεις του τυποποιημένου ελαιόλαδου δεν είναι μεγάλες και αυτό αποτελεί τον μεγάλο μας στόχο. Προσπαθούμε με τις εξαγωγές και με τη διάθεση στην ελληνική αγορά αλλά ακόμα βρισκόμαστε σε χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να φεύγει πολύ χύμα λάδι από τη χώρα. Κάνουμε εξαγωγές στη Γερμανία, στην Ουγγαρία, στην Αυστραλία και στην Αμερική. Οι τιμές είναι ικανοποιητικές φέτος”.

Το χρυσάφι της Μεσσηνίας με ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” είναι ένα επώνυμο προϊόν που μπορεί να κατακτήσει νέες αγορές. “Πάντα θέτουμε νέους στόχους με βασικότερο να προσπαθήσουμε να μεγαλώσουμε το μερίδιο αγοράς για το επώνυμο προϊόν μας και προς όφελος του Συνεταιρισμού, αλλά κυρίως των παραγωγών”, λέει συμπερασματικά ο κ. Προσηλιακός.