Μια «έξυπνη» διαδικασία γευσιγνωσίας οίνου, που χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα για την αξιολόγηση της ποιότητας του κρασιού πριν και μετά από την εμφιάλωσή του, ανέπτυξαν τέσσερις επιστήμονες στη γειτονική Ιταλία. Ο λόγος για τη Saturnalia, η οποία κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο βραβείο στο φετινό διαγωνισμό εφαρμογών Space App Camp, που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Φρασκάτι, περίπου είκοσι χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρώμης.

Για τη δημιουργία της εφαρμογής, την οποία θα ζήλευε ακόμα και ο διάσημος Βρετανός γευσιγνώστης κρασιών Μάικλ Μπρόντμπεν, οι ερευνητές Ντανιέλ ντε Βέκι, Σάμιουελ Χάρισον, Ιαν Νιούσον και Νικ Ριντ αξιοποιήσαν τα τελευταία στοιχεία των δορυφόρων του προγράμματος παρατήρησης Γης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Copernicus, τα οποία έκανε διαθέσιμα η διαστημική υπηρεσία στους προγραμματιστές εφαρμογών για τις ανάγκες της διοργάνωσης.

«Σάρωση» μπουκαλιού

Βάσει, λοιπόν, των πληροφοριών που έχουν καταγράψει οι Sentinel-2 και Sentinel-3, αλλά και των μετεωρολογικών δεδομένων που παρέχουν οι επίγειες εγκαταστάσεις για το έδαφος, την ατμόσφαιρα και τον καιρό, η Saturnalia επιτρέπει στους χρήστες να σαρώσουν ένα μπουκάλι κρασί και να ενημερωθούν για το καλύτερο έτος κατανάλωσης του συγκεκριμένου προϊόντος, καθώς και για άλλους εμφιαλωμένους οίνους που έχουν παραχθεί από αμπέλια, καλλιεργημένα σε παρόμοιες συνθήκες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους επιστήμονες, ο αλγόριθμος που έχουν αναπτύξει μπορεί επίσης να βοηθήσει τόσο τους εμπόρους κρασιού, όσο και τους οινοπαραγωγούς, να προβλέψουν την ποιότητα του κρασιού πριν από την εμφιάλωσή του, επιτρέποντάς στους ενδιαφερόμενους να αγοράσουν το κρασί εκ των προτέρων και σε χαμηλότερη τιμή.

Η εφαρμογή Saturnalia ήταν ένα από τα επτά ερευνητικά έργα που αξιολογήθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού της ESA, στον οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες ερευνητές με ανάλογες ιδέες απ’ όλο τον κόσμο.