Η ισχύς εν τη ενώσει λένε οι αγρότες της χώρας, οι οποίοι ενώνονται δημιουργώντας οργανώσεις παραγωγών προκειμένου να μπορούν να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη, τόσο άμεσα, με την εκπαίδευση των παραγωγών, την πιστοποίηση της καλλιέργειας, την παροχή εργαλείων, εφοδίων κλπ, όσο και έμμεσα, με την οικονομικότερη καλλιέργεια, μειώνοντας τα κόστη παραγωγής.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί επαναπροσδιορίζουν τη δράση τους στον αγροτικό κόσμο, δίνοντας στους παραγωγούς σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης και διάθεσης των προϊόντων τους, από την καλλιέργεια και την τυποποίηση μέχρι την πώληση. Αυτό γίνεται πραγματικότητα με τη σωστή αξιοποίηση προγραμμάτων που είναι διαθέσιμα, όπως οι Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων.

Το πρόγραμμα της Ο.Ε.Φ. ΕΑΣ Κιάτου για την τριετία 2015-2018 είναι μια καλή ευκαιρία οργάνωσης της ελαιοκαλλιέργειας και παραγωγής ελαιολάδου για την Ένωση που μετράει ιστορία κοντά ενός αιώνα, έχοντας στο δυναμικό της 33 συνεταιρισμούς, εκ των οποίων δύο μεγάλοι ελαιουργικοί που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα πιστοποιώντας τις εγκαταστάσεις τους με όλα τα συστήματα ποιότητας, ιχνηλασιμότητας και ασφάλειας των τροφίμων.

kiato16

«Βασικός στόχος του προγράμματος αποτελεί η προώθηση ενός μοντέλου καλλιέργειας της ελιάς, το οποίο βασίζεται κατά κύριο λόγο στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής, στη συνεχή εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών και στην πιστοποιημένη ιχνηλασιμότητα και ποιότητα του τελικού προϊόντος» λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Κώστας Παπαβασιλείου.

«Πλέον δουλεύουν πολλοί νέοι στον πρωτογενή τομέα, που έχουν άλλη νοοτροπία, όρεξη για εξειδίκευση και στόχο την ποιοτική στροφή στην παραγωγική διαδικασία, κι εμείς, αξιοποιώντας τις δραστηριότητες του Προγράμματος Ο.Ε.Φ., σε συνεργασία με την εταιρεία foodstandard, εκπαιδεύουμε τους παραγωγούς της Οργάνωσης για τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, τους επιμορφώνουμε για τη διαχείριση των υποπροϊόντων, όπως είναι τα υπολείμματα κλαδέματος και η χρήση εναλλακτικών μεθόδων σε όλα τα στάδια της παραγωγής, με αποτέλεσμα την πιστοποίηση τους σύμφωνα με το πρότυπο AGRO.

Οι ενέργειες αυτές και το αποτέλεσμά τους αντικατοπτρίζουν τις αξίες και τη δέσμευση της Ο.Ε.Φ. να λειτουργεί και να αναπτύσσεται υπεύθυνα και βιώσιμα, ελαχιστοποιώντας την επιβάρυνση που προκαλείται στο κλίμα και το περιβάλλον, συμπληρώνοντας την πολιτική της με μέριμνα και πρακτικές που υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός ποιοτικού προϊόντος», τονίζει ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου τονίζει ότι «χρειάζεται ένας νέος τύπος συνεταιρισμών, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος». Η ενδυνάμωση των Οργανώσεων Παραγωγών και η παροχή εργαλείων επιμόρφωσης, υποδομών και ποιότητας είναι κυρίαρχος στόχος που υπηρετείται με συνέπεια, στο πλαίσιο της εφαρμογής των τριετών προγραμμάτων Ο.Ε.Φ.

Αναφορικά με τις δραστηριότητες της Ένωσης, πέραν του ελαιοπαραγωγικού τομέα, ο κ. Παπαβασιλείου είπε τα εξής. «Κάνουμε εξαγωγή σουλτανίνας, που είναι και το “βαρύ πυροβολικό” της περιοχής, έχουμε οπωροκηπευτικά, παρακευαστήριο ζωοτροφών και πλέον έχουμε και δυο προϊόντα ΠΓΕ, τα φασόλια βανίλια και τη φάβα Φενεού, για τα οποία ετοιμάζουμε Ομάδες Παραγωγών».

 

Με το βλέμμα στο μέλλον

 Η ΕΑΣ Κιάτου, βλέπει το αντικείμενο της, από μια σύγχρονη οπτική γωνία και μάλιστα είναι η μοναδική Ένωση στην Ελλάδα που λειτουργεί κατάστημα με την μέθοδο του φρανσάιζ, στην περιοχή της Νεμέας.

 «Υλοποιούμε ένα μακρόπνοο επενδυτικό πρόγραμμα στοχεύοντας στην ίδρυση ενός σύγχρονου ιδιόκτητου τυποποιητηρίου ελαιολάδου, ώστε ο παραγωγός της Οργάνωσης να μπορεί να απολαμβάνει καλύτερες τιμές και φυσικά στη συνέχιση της προσπάθειας για τη βελτίωση της ελαιοκαλλιέργειας.

Σήμερα προχωρούμε στη συγκέντρωση του ελαιολάδου της περιοχής, από 261 παραγωγούς, φροντίζουμε για τη συνεχή κατάρτισή τους στον αγρό, τους δίνουμε εργαλεία όπως δίχτυα, ελαιοραβδιστικά νέου τύπου, ανοξείδωτες δεξαμενές, έχουμε δημιουργήσει χημείο, δίνουμε βάση και στον εξοπλισμό των ελαιοτριβείων, ενώ υπάρχει στην Ένωση και εργαστήριο εδαφολογικής ανάλυσης για τα μέλη της Οργάνωσης για τον προσδιορισμό της σύστασης  του εδάφους με στόχο την εξατομικευμένη οδηγία λίπανσης για τους ελαιώνες», σημειώνει ο κ. Παπαβασιλείου και συνεχίζει: «Στόχος μας είναι να μπουν τα προϊόντα της Ένωσης στο ράφι και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα προϊόντα των συνεταιρισμών.»

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΑΣ Κιάτου, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη βιωσιμότητας της έχει άκρως ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία για την επόμενη πενταετία. Ο λογιστής του συνεταιρισμού, κ. Κώστας Λάππας, αναφέρει «αρχικός μας στόχος ήταν η εξυγίανση της Ένωσης, που έχει επιτευχθεί και πλέον στόχος μας είναι η περαιτέρω δράση. Για φέτος αναμένεται να έχουμε πλεόνασμα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως επανεπένδυση, για να έχουμε καλά στοιχεία και σε βάθος χρόνου».

Λίγα λόγια για την Ένωση

 Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου ΑΕΣ, από το 1929 αποτελεί σταθερό συνεργάτη και υποστηρικτή των τοπικών παραγωγών, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση των προϊόντων της περιοχής. Οι συνεταιρισμοί μέλη της αριθμούν περισσότερα  από 5.000 χιλιάδες φυσικά μέλη που δραστηριοποιούνται σε μία περιοχή η οποία ταυτίζεται με την καλλιέργεια της ελιάς, του σταφυλιού και της φημισμένης Κορινθιακής σταφίδας.