του IΩΣΗΦ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Περισσότεροι από 600.000 αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένες εισφορές το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποσταλούν οι σχετικές ειδοποιήσεις από τον ΟΓΑ για τις εισφορές του πρώτου εξάμηνου του 2016, αυξημένες από 70 έως 94 ευρώ, οι οποίες θα αποπληρωθούν έως το τέλος του χρόνου. Οπως έως τέλος του χρόνου θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα με παλιές εκκρεμότητες.

Η νέα αύξηση είναι 70 ευρώ για όσους ανήκουν στις ασφαλιστικές κατηγορίες 1-5, ενώ φτάνει τα 82 ευρώ στην 6η κατηγορία και τα 94 στην 7η. Ποσοστιαία η αύξηση κυμαίνεται από 8,5% έως 15% σε σχέση με τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2015. Οι αυξημένες εισφορές οφείλονται  στο ποσό που καταβάλλεται υπέρ υγείας.

Για το 2016 οι αυξήσεις είναι της τάξης του 3,61% του τεκμαρτού εισοδήματος για κάθε ασφαλιστική κατηγορία, ενώ το 2015 ήταν 2,75%. Οι καταβολές αυτές αφορούν μόνο το 2016, αφού από τον νέο χρόνο αρχίζει η εξαετής μεταβατική περίοδος, αφού οι εισφορές δεν θα υπολογίζονται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά το καθαρό φορολογητέο εισόδημα, όπως συμβαίνει και με τους άλλους ασφαλισμένους της χώρας. Οπως έχει ήδη αποφασιστεί, οι αγρότες έως το 2022 θα πρέπει να καταβάλουν το 20% του εισοδήματός τους για σύνταξη. Οι αγρότες θα κληθούν άμεσα να πληρώσουν και τις αυξημένες εισφορές υπέρ υγείας, οι οποίες θα φτάσουν το 6,95% του εισοδήματός τους με τον νέο χρόνο, αν και αρχικά προβλεπόταν μεταβατική περίοδος τριών χρόνων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που δημιουργείται οι αγρότες της χώρας ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις. Ηδη έχουν αποφασιστεί κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνουν συσκέψεις σε Ηπειρο, Κρήτη, Πελοπόννησο και Βόρειο Ελλάδα για να καθοριστεί ο τρόπος αντίδρασης. Για το επόμενο διάστημα έχουν αποφασιστεί τοπικά συλλαλητήρια και -εκτός απροόπτου- μετά τις γιορτές θα στηθούν μπλόκα στο σύνολο των κομβικών σημείων της χώρας.