Της Κατερίνας Δημοπούλου

Οταν, πριν από πέντε δεκαετίες, ξεκινούσε τη δραστηριότητά του, αποτελείτο από μια μικρή ομάδα παραγωγών που είχε όμως έναν μεγάλο στόχο: την προσφορά αγνής, ποιοτικής τροφής. Από τότε τα χρόνια πέρασαν, οι παραγωγοί αυξήθηκαν, ξεπερνώντας σήμερα τους 100 σε αριθμό και ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους έφτασε εν μέσω οικονομικής κρίσης τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτας, ένας από τους δύο μεγάλους συνεταιρισμούς που ασχολούνται με το κοτόπουλο στη χώρα, καλύπτει το 10% της ελληνικής αγοράς και καταγράφει θετικά αποτελέσματα, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα και με ειδικούς συνεργάτες στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο συνεταιρισμός δίνει μεγάλη σημασία στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής του με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, έχοντας, παράλληλα, ως γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον. Οπως εξηγεί μιλώντας στην «ΑΓΡΟBUSINESS» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Λεωνίδας Τσιαντής, τα Κοτόπουλα Αρτας συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα «Πράσινο Κοτόπουλο» σε συνεργασία με το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με στόχο την επίτευξη παραγωγής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δηλαδή με μείωση της ρύπανσης και της κατανάλωσης ενέργειας.

Ο συνεταιρισμός διαθέτει στην αγορά περισσότερα από 50 προϊόντα νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου και πορεύεται διδασκόμενος από τις δυσκολίες του παρελθόντος, με πυξίδα τη φιλοσοφία «Οι καιροί μπορεί ν’ αλλάζουν, οι αξίες όμως παραμένουν σταθερές…».

Ταυτότητα:

Μερίδιο αγοράς: 10%
Ετήσια παραγωγή:12 εκατ. κοτόπουλα
Ετήσιος κύκλος εργασιών: 60 εκατ. ευρώ
Μέλη: 103
Εργαζόμενοι: 275
Τι μερίδιο της συνολικής αγοράς στο κοτόπουλο κατέχει στη χώρα ο συνεταιρισμός;

Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτας αποτελεί μια από τις παραδοσιακά μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1966 από μια μικρή ομάδα παραγωγών και έχει καταφέρει να είναι η τρίτη δύναμη του κλάδου, κατέχοντας το 10% της εγχώριας αγοράς.

Εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτας βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία, παρότι το 2011 πέρασε δύσκολες στιγμές. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ξεπεράσετε τη μη ευνοϊκή συγκυρία και να επιδεικνύετε πλέον θετικά αποτελέσματα;

Μετά τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρέθηκε ο συνεταιρισμός στα τέλη του 2011, προχωρήσαμε ως διοικητικό συμβούλιο και ως παραγωγοί-μέλη συνολικά στη λήψη κάποιων σημαντικών αποφάσεων σε σημεία τα οποία κρίναμε κύριας σημασίας για τη μετέπειτα πορεία της επιχείρησης. Αυτά είναι τα εξής:

  • Βελτιστοποίηση του δικτύου πανελλαδικής διανομής.
  • Αυστηρή αξιολόγηση και αναβάθμιση του προσωπικού.
  • Αναπροσαρμογή συμφωνιών με προμηθευτές, με σκοπό τον περιορισμό του κόστους προμήθειας πρώτων υλών,
  • Αυστηροποίηση κανόνων λειτουργίας των επιμέρους τμημάτων της επιχείρησης, όπως, για παράδειγμα, του εκκολαπτηρίου, του πτηνοσφαγείου κ.λπ.

Το πτηνοσφαγείο που διαθέτει ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτας είναι από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια στην Ευρώπη. Πόση σημασία δίνετε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις και στην εξελιγμένη τεχνολογία;

Το 2009 ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός ολοκλήρωσε ένα τεράστιο επενδυτικό έργο εκσυγχρονισμού του πτηνοσφαγείου, γεγονός που βοήθησε σημαντικά ως υποδομή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν τα επόμενα χρόνια στη διαχείριση της κρίσης. Εχοντας ως βάση τις σύγχρονες αυτές εγκαταστάσεις, προσπαθήσαμε κι έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε στο μέγιστο τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των τελικών προϊόντων που προσφέρουμε στον καταναλωτή. Το πτηνοσφαγείο στελεχώθηκε με εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα ποιοτικού ελέγχου, διαχείρισης ζωικού κεφαλαίου και τεχνολογίας τροφίμων.

Μιλήστε μας για το «Πράσινο Κοτόπουλο», το καινοτόμο πρόγραμμα που έχετε ξεκινήσει σε συνεργασία με τα ΤΕΙ Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο συνεταιρισμός, με σεβασμό προς το περιβάλλον και με προσήλωση στην καινοτομία και το ποιοτικό αποτέλεσμα, συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα «Πράσινο Κοτόπουλο» σε συνεργασία με το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο έχει σημαντική οικονομική και κοινωνική αξία για την Ελλάδα, και ιδιαίτερα την Ηπειρο. Η συμμετοχή του στο πρόγραμμα αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την προτεραιότητά του στο να ανταποκρίνεται στις εξελίξεις, κάνοντας την παραγωγή του ολοένα και πιο ποιοτική και περιβαλλοντικά υπεύθυνη. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να οδηγήσει ένα τμήμα της σύγχρονης πτηνοτροφίας σε διακριτή παραγωγή με πιστοποιημένη τη μεθοδολογία του μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος που συνεπάγεται μείωση της ρύπανσης και μείωση κατανάλωσης ενέργειας.

Πλέον έχουν απομείνει στην Ελλάδα σχεδόν οι μισές εταιρείες σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της πτηνοτροφίας; Γιατί, κατά την άποψή σας, έχει μειωθεί η αυτάρκεια στο ελληνικό κοτόπουλο;

Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή στον κλάδο μας και όχι μόνο, αλλά γενικότερα στον κλάδο του κρέατος, δεν τηρούνται μηχανισμοί ελέγχου προέλευσης, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να κατακλύζεται με αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα σε θέματα υγιεινής κι ασφάλειας από γείτονες χώρες στις οποίες δεν εφαρμόζονται βασικοί κανόνες υγιεινής. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, αυτήν τη στιγμή το ποσοστό εισαγωγής ξεπερνά το 30%, με αυξητικές τάσεις σε υπερβολικά χαμηλές τιμές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρωτογενή παραγωγή στην Ελλάδα. Σήμερα εκτρέφονται πανελλαδικά περίπου 115 εκατ. κοτόπουλα. Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μείνει διαθέτουν την τεχνογνωσία και τις υποδομές να καλύψουν πλήρως την ελληνική αγορά με ποιοτικά προϊόντα, δυστυχώς όμως οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές αποτελούν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων του πτηνοτροφικού κλάδου.

Πενήντα χρόνια μετά το ξεκίνημά του, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτας εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Από την εμπειρία σας τελικά μπορεί να συνδυαστεί η καλή ποιότητα του προϊόντος με την επίτευξη κέρδους;

Παρότι η οικονομική συγκυρία είναι πάρα πολύ δύσκολη και το επιχειρηματικό περιβάλλον ιδιαίτερα αβέβαιο, αυτό που μπορούμε να πούμε υπεύθυνα στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας είναι ότι δεν κάναμε εκπτώσεις σε θέματα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν απώλεια των ποιοτικών χαρακτηριστικών που συνοδεύουν τα προϊόντα μας. Η επίτευξη κέρδους επιχειρηματικά είναι σίγουρο ότι αποτελεί στόχο κάθε επιχείρησης, θεωρούμε, όμως, πολύ δύσκολο να επιτευχθεί στην Ελλάδα της κρίσης. Για τον λόγο αυτό, η στρατηγική μας στον συνεταιρισμό χαρακτηρίζεται από την αυτοσυγκράτηση και την αποφυγή εύκολων αποφάσεων με γνώμονα το κέρδος εις βάρους του τελικού καταναλωτή, που μας εμπιστεύεται εδώ και πέντε δεκαετίες.

Ποιες κινήσεις χρειάζονται ώστε να στηριχτούν οι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της χώρας;

Στον κλάδο έχουν καταφέρει να επιβιώσουν δύο πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτας και ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων – Η Πίνδος, οι οποίοι συγκεντρώνουν συνολικά πάνω από το 45% της ελληνικής παραγωγής και με επιπλέον κοινό γνώρισμα την έδρα τους στην Ηπειρο, μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Οι συνεταιρισμοί ανέκαθεν αποτελούσαν σημείο ισορροπίας της αγοράς, βάζοντας φρένο στις μονοπωλιακές τάσεις που παρουσιάζονταν κατά καιρούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση των πτηνοτροφικών μονάδων ως ατομικών επιχειρήσεων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας του προσωπικού αλλά και τη διατήρηση της μισθολογικής κλίμακας σε ικανοποιητικό επίπεδο. Εχοντας τα παραπάνω ως βάση, θεωρώ ότι πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση να βλέπει τα όποια προβλήματα κάθε συνεταιρισμού από διαφορετική οπτική γωνία και όχι από καθαρά οικονομοτεχνική, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τον κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζουν αυτοί.

Ποια είναι τα σχέδια του συνεταιρισμού για το μέλλον;

  • Καταρχάς, ο συνεταιρισμός έχει αποφασίσει και θα συμμετάσχει σε αναπτυξιακά προγράμματα σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τα οποία θα ενημερωθείτε αναλυτικά στο προσεχές διάστημα. Επίσης, στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό και στην επέκταση της μονάδας του φυραμοτοποιείου, την οποία έχουμε σκοπό να επαναλειτουργήσουμε άμεσα.