Τη ζωή των αλωνάρηδων πιο εύκολη αναμένεται να κάνει η νέα γενιά θεριζοαλωνιστικών μηχανών των κολοσσών της αγροτικής βιομηχανίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Πιο βελτιωμένα από ποτέ, τα νέα μοντέλα των εταιρειών Claas και John Deere, καθώς και το πολυαναμένο Tribine, που θα κάνει το ντεμπούτο του σε λίγες ημέρες στην έκθεση Farm Progress Show στις ΗΠΑ, ακονίζουν τις λεπίδες τους, ζεσταίνουν τις μηχανές τους και ετοιμάζονται να σαρώσουν στις προτιμήσεις των αγροτών ανά την υφήλιο.

Yψηλές επιδόσεις και ταχύτητα εργασίας σε οποιοδήποτε χωράφι και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες

Με περισσότερες καινοτομίες και αναβαθμισμένα συστήματα σε σχέση με τους προκατόχους τους, τα νέα αγροτικά μηχανήματα Lexion 780TT της Claas και T670i της John Deere υπόσχονται υψηλές επιδόσεις και ταχύτητα εργασίας σε οποιοδήποτε χωράφι και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ενώ η Tribine εκτιμάται ότι θα φέρει «αέρα αλλαγής» στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα θεριζοαλωνιστικά μηχανήματα.

Claas Lexion 780TT

Με δεξαμενές μεγαλύτερης χωρητικότητας, βελτιωµένο διανοµέα φλοιού και άχυρου, νέο σύστηµα καθαρισµού «τεσσάρων» διαστάσεων και ισχυρότερους κινητήρες σε σχέση με την προκάτοχό της, η θεριζοαλωνιστική μηχανή Lexion 780TT του γερμανικού κολοσσού Claas ετοιμάζεται να κατακτήσει τις καρδιές αγροτών σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Με κινητήρες που συµβαδίζουν µε τους κανονισµούς περί εκποµπής καυσαερίων Stage IV, το Lexion 780 αντλεί ισχύ από έναν εξακύλινδρο κινητήρα 15,6 λίτρων τύπου Mercedes-Benz OM 473, που αποδίδει 626 ίππους, με χωρητικότητα λαδιού 1.900 rpm. Η ιπποδύναμή είναι αυξημένη κατά 42 άλογα σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο της εταιρείας, ενώ η κατανάλωση είναι επίσης μειωμένη κατά 5%. Παράλληλα, η προστατευτική θωράκιση του σωλήνα της εξάτµισης είναι κατασκευασµένη από ανοξείδωτο ατσάλι, ενίσχυση που µειώνει την παραγόμενη θερμοκρασία κατά 50%.

Οι αλλαγές στο Lexion 780ΤΤ, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Οι μηχανικοί της εταιρείας πρόσθεσαν στο ανανεωμένο μοντέλο ανεμιστήρα ψυγείου, ο οποίος αυξάνει αυτόματα την ταχύτητά του όταν ξεδιπλώνεται η δεξαµενή σιτηρών για να καθαρίσουν τα ψυγεία, καθώς και το νέο σύστηµα καθαρισµού 4D. Το τελευταίο προσφέρει στον χρήστη ταχύτητα ανεµιστήρα ανάλογη µε την κλίση του άξονα και χειριστήριο ελέγχου πτερυγίου ρότορα ανάλογο με την κάθετη κλίση – λειτουργίες ιδανικές για την αγροτική δραστηριότητα σε λόφους και υψώματα, ακόμα και σε ταχύτητες εργασίας των 6 χλμ. την ώρα.

Σταθερός τεμαχισμός

Το νέο σύστηµα κίνησης του Lexion 780ΤΤ διασφαλίζει ότι η ταχύτητα παραμένει πάντοτε σταθερή και ότι το τεµαχισµένο άχυρο απλώνεται οµοιόµορφα σε όλο το πλάτος εργασίας, ακόμα και όταν χρησιµοποιείται η πιο φαρδιά κεφαλή της εταιρείας µε πλάτος 12,3 µέτρα. Ταυτόχρονα, το αυτόµατο σύστηµα ελέγχου δυναµικότητας της Claas, το Cruise Pilot, αναβαθμίστηκε με ένα βελτιωµένο σύστηµα παρακολούθησης ταχύτητας για το τύµπανο επιταχυντή, καθώς και για τους ρότορες και τον κινητήρα.

Τέλος, το Lexion 780TT διαθέτει δεξαµενή δηµητριακών χωρητικότητας 13.500 λίτρων – με την εκφόρτωσή τους να χαρακτηρίζεται εύκολη, ενώ οι ανασχεδιασµένοι διανοµείς υλικού της προηγμένης θεριζοαλωνιστικής μηχανής µπορούν να εκτοξεύουν τον φλοιό ακριβώς έξω από την κοµπίνα. Επίσης, όταν δεµατιάζει το άχυρο, δεν χρειάζεται να ενεργοποιείται ο ηλεκτρικός διανοµέας.

Καμπίνα

Η καμπίνα έγινε πιο ευρύχωρη, παρέχοντας στον οδηγό μεγάλη ελευθερία κινήσεων κατά τη διάρκεια της εργασίας στον αγρό. Με πολύ καλή ηχομόνωση, θερμαινόμενα καθίσματα, κλιματισμό και αναρτήσεις καθίσματος που απορροφούν τους κραδασμούς, ο ανανεωμένος σχεδιασμός έχει ως στόχο την άνεση του χρήστη. Διαθέτει μέχρι και δέκα συστήματα φωτισμού με λάμπες XΕΝΟΝ και Η9, τα οποία προσαρμόζονται εύκολα στις κατευθύνσεις που επιθυμεί ο παραγωγός, μετατρέποντας τη νύχτα σε μέρα.

John Deere T670i

Η θεριζοαλωνιστική T670i της αμερικανικής εταιρείας John Deere χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο αξιόπιστες μηχανές που κυκλοφορούν στην αγορά. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές των συγκεκριμένων αγροτικών μονάδων, ωστόσο, πέραν της αξιοπιστίας, τόσο η ανανεωμένη σειρά Τ όσο και η W είναι και κατά 15% πιο αποδοτικές σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα του κολοσσού.

Οι μηχανικοί της John Deere, όπως και στην περίπτωση του Lexion 780ΤΤ της Claas, προχώρησαν σε ανανέωση του κινητήρα, προκειμένου να συµβαδίζουν µε τους κανονισµούς περί εκποµπής καυσαερίων Stage IV. Ετσι, στη νέα γενιά των αμερικανικών θεριζοαλωνιστικών, ο κινητήρας PowerTech στο T670i αποδίδει 397 ίππους µε µέγιστη ισχύ τους 455 ίππους, χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την ομαλή και συνάμα αθόρυβη λειτουργία του, ακόμα και όταν η ταχύτητα εργασίας ξεπερνά τα 7χλμ. την ώρα.

Ο θάλαµος τροφοδοσίας είναι επίσης ένα από τα τμήματα τα οποία έχουν ανασχεδιαστεί. Με τέσσερις αλυσίδες, το T670i προσφέρει 50% περισσότερη ροπή, πιο βαρύ σύνδεσµο µε σύµπλεξη ολίσθησης 900 Nm και αυξηµένη ταχύτητα µεταφορέα στα 3,6, αντί των 2,8 µέτρων ανά δευτερόλεπτο, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο µεγαλύτερη επιτάχυνση της ροής σοδειάς. Παράλληλα, στο οπίσθιο τμήμα του θεριζοαλωνιστικής, ο κοίλος χώρος αλωνίσµατος πλάτους 1,67 µέτρων αυξήθηκε από τα 3,36 στα 4 τετραγωνικά µέτρα, καθώς η John Deere μεγάλωσε τη γωνία τυλίγµατος κατά 8 μοίρες και τη διάµετρο του διαχωριστή µε δόντια από τα 660 στα 800 χιλιοστά.

Σε αντίθεση με την καμπίνα, η οποία παραμένει ίδια σε σχέση με τα προηγούμενα θεριζοαλωνιστικά μηχανήματα, το σύστηµα καθαρισµού της νέας σειράς έχει ανανεωθεί ριζικά, με την John Deere να συνεργάζεται για την ανάπτυξή του με ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα, προκειμένου να είναι φιλικό ακόμα και στους λιγότερο έμπειρους χρήστες. Ιδια παραμένει και η δεξαµενή κόκκων του T670, η οποία εξακολουθεί να παρέχει χωρητικότητα 11.000 λίτρων, παρά το γεγονός ότι τροποποιήθηκε σε κάποια σημεία για τη διευκόλυνση του καθαρισµού της.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς της εταιρείας, ωστόσο, ο χρόνος εκφόρτωσης του αγροτικού υλικού έχει μειωθεί κατά 50%, χάρη στην αύξηση του µεγέθους των κοχλιών φόρτωσης και στην ενίσχυση του συστήµατος κίνησης της μονάδας. Ετσι, το ταχύτερο σύστηµα εκφόρτωσης µπορεί πλέον να χειρίζεται 125 λίτρα ανά δευτερόλεπτο και ο κάδος κόκκων µπορεί να αδειάζει σε μόλις 1,5 λεπτό. Οι τεµαχιστές άχυρου FineCut και Extra FineCut, µε 52 ή 96 λεπίδες για έξι διατάξεις τινάγµατος άχυρου, κατασκευάζονται πλέον από την John Deere, με τους μηχανικούς της εταιρείας να έχουν αυξήσει την ταχύτητα περιστροφής ακροπτερυγίου κατά 30%.

Tribine

Μια νέα θεριζοαλωνστική μηχανή κάνει το ντεμπούτο της στη φετινή έκθεση Farm Progress Show, που διοργανώνεται στην Αϊόβα των ΗΠΑ από 30 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για την πρωτότυπη Tribine, το αγροτικό μηχανήμα που ξεκίνησε να κατασκευάζει το 1997 ο αγρότης Μπεν Ντίλον από την Ιντιάνα των ΗΠΑ και παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα του το 2013, όταν και αποκάλυψε την ανανεωμένη τριπλή λειτουργία της. Η Tribine έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να θερίζει, να αλωνίζει και να μεταφέρει τη σοδειά σε μια δεξαμενή χωρητικότητας 30 τόνων σιταριού.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές της, η εκτιμώμενη ισχύς των δύο 6κύλινδρων κινητήρων Sisu της Tribine αποδίδουν συνολικά 590 άλογα, με 370 ίππους κατά τη χρήση µε την κοµπίνα και 420 ίππους κατά την εκφόρτωση. Ταυτόχρονα, η χωρητικότητα του ντεπόζιτου φθάνει τα 500 γαλόνια, εξυπηρετώντας την αδιάκοπη 24ωρη λειτουργία της μηχανής.

Οι δημιουργοί του αναφέρουν ότι, όταν η Tribine συνδέεται με μια 12σειρη κεφαλή καλαμποκιών, τότε μπορεί να θερίσει 1,4 μίλια προτού χρειαστεί να ξεφορτώσει – δυνατότητα η οποία λύνει τα χέρια του αγρότη σε χωράφια μεγάλων εκτάσεων. Στο πίσω μέρος της έχει προσαρμοστεί ένας εκφορτωτής 550 χιλιοστών, ο οποίος χρειάζεται μόλις δύο λεπτά για να ξεφορτώσει. Οταν η δεξαµενή των 35 κυβικών μέτρων γεµίζει µε δηµητριακά, το συνολικό βάρος µπορεί να ξεπεράσει τους 40 τόνους.

Τέλος, η διεύθυνση του αρθρωτού άξονα στο πίσω μέρος της Tribine εκτελείται εν µέρει από τα έµβολα του περιστρεφόµενου άξονα και εν µέρει από τον ηλεκτρικό άξονα της ρυµούλκας, που, όπως το µπροστινό τµήµα, έχει µεγάλα ελαστικά 1050/50 R32. Το τελικό αποτέλεσµα είναι ένα υδροστατικό µηχάνηµα 4WD µε πλάτος 4,55 μέτρα και µήκος 10,8 µέτρα.