Μια πρωτοπορία που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην καλλιέργεια των λαχανικών μας έρχεται, αυτήν τη φορά από την Ιταλία. Εμπνευστής αυτής της υποβρύχιας καλλιέργειας είναι ο Τζιάνι Φοντανέζι, που ζει στην Ακτή Νόλι στη Δυτική Λιγουρία.

Ο κ. Φοντανέζι έχει δημιουργήσει λαχανόκηπο σε βάθος 6 έως 10 μέτρων σε μια διάφανη σφαίρα στον βυθό, στον οποίο καλλιεργεί βασιλικό, φασόλια, μπιζέλια, ντομάτες, μαρούλια και κολοκυθάκια από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο υποθαλάσσιος αγρότης λέει: «Ξεκινήσαμε την καλλιέργεια βασιλικού, γιατί η Λιγουρία είναι διάσημη για το πέστο. Συνειδητοποίησα ότι οι συνθήκες στη θάλασσα για την καλλιέργεια φυτών δεν είναι τόσο άσχημες όσο πιστεύουμε. Αντίθετα, μέσα σε αυτούς τους θόλους υπάρχει νύχτα-μέρα σταθερή θερμοκρασία, δεν χρειαζόμαστε φυτοφάρμακα και η πίεση είναι κανονική. Ολα αυτά κάνουν τα φυτά να μεγαλώνουν γρηγορότερα. Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα είναι, επίσης, υψηλότερη και αυτό είναι καλό για τα φυτά».

Αυτή την περίοδο πειραματίζεται για να καλλιεργήσει φαρμακευτικά βότανα και φυτά για καλλυντικά.