Σήμερα, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα των δανειστών για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αλλαγές που ανατρέπουν εκ νέου τα δεδομένα για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ αλλάζει και τον τρόπο υπολογισμού της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών ετών.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», η επεξεργασία του οποίου θα γίνει σήμερα, από τις 10.00, σε κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ αύριο Τρίτη θα εισαχθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Αλλαγές στο ασφαλιστικό

Τρεις ανατροπές φέρνει το πολυνομοσχέδιο στο ύψος των εισφορών για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων με έως 10 δωμάτια, ενώ αυξάνεται και το κόστος εφάπαξ εξαγοράς πλασματικών ετών.

Αναλυτικά, με το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου αναπροσαρμόζεται το ύψος της έκπτωσης που παρέχεται σε περίπτωση εξαγοράς ετών ασφάλισης με εφάπαξ καταβολή σε 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων δυναμικότητας έως 10 δωματίων, από 1η Ιανουαρίου 2017 θα καταβάλλουν εισφορές στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους. Αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από την 1/1/2017 και οι νέοι επιστήμονες, όπως και οι αγρότες, καθώς το ποσοστό καθορίζεται στο 6,95%. Το «κέρδος» για τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), θα είναι 74,7 εκατ. ευρώ έως το 2018, εκ των οποίων τα 37,3 εκατ. ευρώ το 2017.