Της Ελενας Τσακίρη

 

Η στροφή στην καλλιέργεια δεν είναι νέο «φαινόμενο». Η Ελλάδα έχει ιστορία στον αγροτικό τομέα και τις εξελίξεις σε σύγχρονες μεθόδους ακολουθεί η εκπαίδευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος θα ξεκινήσει από το νέο έτος, το 2017, ένα καινούργιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα συνδυάζει τις τεχνικές γνώσεις στις βιολογικές καλλιέργειες και την εμβάθυνση στην οργάνωση και τη διοίκηση. Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει τις απαραίτητες γνώσεις σε οποιονδήποτε αγρότη επιθυμεί να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Το «φαινόμενο» της επιστροφής των νέων στα χωράφια δεν είναι καινούργιο, όμως η συγκρότηση και η επιβίωση μιας επιχείρησης έχει αποδειχτεί δύσκολη δουλειά.

Ο Γιώργος Στάμου, αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μιλάει στο «ΑΓΡΟBUSINESS» για το νέο μεταπτυχιακό. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα αγκαλιάζει δύο πράγματα, τις τεχνικές γνώσεις στις βιολογικές και ολοκληρωμένες καλλιέργειες και τις γνώσεις στην οργάνωση μιας μικρής επιχείρησης. Κι όταν λέμε “οργάνωση”, εννοούμε την κοστολόγηση των προϊόντων και των εξόδων, το Μanagement, αλλά και την εξεύρεση τρόπων και δυνατοτήτων διάθεσης του προϊόντος».

Οι διδάσκοντες του μεταπτυχιακού θα προέρχονται από διαφορετικά αντικείμενα, όλα όμως συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο project. Σύμφωνα με τον κ. Στάμου, θα ξεκινάει από την παραγωγή στο χωράφι και το θερμοκήπιο και θα συνεχίζει με τη διδασκαλία από οικονομολόγους, αλλά και νομικούς σε θέματα όπως τα πνευματικά δικαιώματα. Το μεταπτυχιακό απευθύνεται σε αγρότες, γεωπόνους, βιολόγους, αλλά και σε όσους βρίσκονται από την απέναντι πλευρά. Δηλαδή, σε ανθρώπους που γνωρίζουν το οικονομικό αντικείμενο, θα ήθελαν όμως να ασχοληθούν και με τον πρωτογενή τομέα. Οπως πτυχιούχοι σχολών Management, οικονομολόγοι ή κάτοχοι πτυχίων Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Ο προγραμματισμός του ιδρύματος είναι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα να ξεκινήσει τη λειτουργία του από τον Ιανουάριο του 2017. Αυτή την περίοδο, η Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος βρίσκεται ακόμα στον σχεδιασμό, ενώ δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη διάρκεια των σπουδών. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας για τα μεταπτυχιακά, το οποίο ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, θα επηρεάσει έως έναν βαθμό τον σχεδιασμό του ιδρύματος. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές, τα μεταπτυχιακά θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: Κατάρτισης και Ερευνας.

Στόχος του πανεπιστημίου είναι να εντάξει το νέο αυτό μεταπτυχιακό στη δεύτερη κατηγορία, παίρνοντας παράλληλα ένα ή και δύο εξάμηνα παράταση. Δηλαδή, οι πρώτες συζητήσεις κάνουν λόγο για ένα μεταπτυχιακό που θα διαρκεί 1,5 ή 2 χρόνια.

«Οι σκέψεις μας προσανατολίζονται στο να δώσουμε πρακτικό χαρακτήρα στο μεταπτυχιακό. Δεν θέλουμε να μείνουμε στη θεωρία, αλλά να δώσουμε χειροπιαστά πράγματα στους σπουδαστές μας. Αντίστοιχα, δεν θα μείνουμε στις οικονομικές θεωρίες, αλλά θα εμβαθύνουμε, ώστε οι σπουδαστές μας να δουν πώς λειτουργούν στην πράξη», σημειώνει ο κ. Στάμου και συνεχίζει: «Βρισκόμαστε στην αναζήτηση καλλιεργητών, ανθρώπων με μεγάλες επιχειρήσεις, γεωπόνων και βιολόγων, ώστε να δημιουργήσουμε ένα δομημένο μεταπτυχιακό. Παράλληλα αναζητούμε τον εξοπλισμό μας, τόσο υλικό όσο και διδακτικό. Εκτός από το πρακτικό μέρος της καλλιέργειας, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε και σε επισκέψεις των σπουδαστών σε καλλιέργειες και μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να δουν πώς λειτουργούν από μέσα. Να πάρουν ιδέες και να παρακολουθήσουν την εφαρμογή όλων όσων έχουν μάθει».

Απαραίτητο για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν αυτό το μεταπτυχιακό είναι να έχουν πτυχίο και να έχουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Με μόλις 10 χρόνια παρουσίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας έχει καταφέρει να διευρύνει τον κύκλο των σπουδαστών του, καθώς και το εύρος των διδακτικών αντικειμένων του. Ολα τα προγράμματά του είναι μεταπτυχιακά με δίδακτρα και διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα.

«Είναι το πρώτο μεταπτυχιακό στην Ελλάδα που αφορά αυτές τις επιστήμες. Ουσιαστικά συνδυάζει τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα, καλύπτοντας ζητήματα από την παραγωγή μέχρι το κοινωνικό κομμάτι της προετοιμασίας. Οταν αποφασίσαμε τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού, αναζητήσαμε αντίστοιχα προγράμματα στο εξωτερικό και βρήκαμε ελάχιστα», τονίζει ο κ. Στάμου.

Σε πρώτο στάδιο, η διοίκηση του πανεπιστημίου επιθυμεί να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα, αλλά και ξένους φοιτητές. Αλλωστε, το ίδρυμα κάθε χρόνο είναι ανοιχτό σε ένα σταθερό ποσοστό φοιτητών από άλλες χώρες, από την Αργεντινή μέχρι και την Αυστραλία.

«Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια στις γειτονικές χώρες, κυρίως τις βαλκανικές, ώστε να ενημερωθούν για το νέο πρόγραμμα. Παράλληλα, είμαστε σε συζητήσεις και με τα άλλα ιδρύματα, όπως και με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, καθώς θέλουμε να αναπτύξουμε και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, όπου εδράζει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, και να σπουδάσουν. Αλλωστε, και ο νόμος ορίζει ότι για την απόκτηση πτυχίου το 60% της διδασκαλίας μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως», καταλήγει ο κ. Στάμου.