Χιλιάδες οικογένειες πτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα καλούνται να εξοφλήσουν στο σύνολό τους τα δάνεια που δόθηκαν πριν από περίπου 10 χρόνια με εγγύηση Δημοσίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που είχε προκύψει με τη διάθεση των προϊόντων λόγω της γρίπης των πτηνών.

Ηδη ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ έχει αρχίσει να αποστέλλει επιστολές προς τους παραγωγούς ζητώντας της εξόφληση του δανείου, προσκαλώντας τους στην ουσία να προχωρήσουν άμεσα σε ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τους δανειολήπτες, ωστόσο ο κίνδυνος κατασχέσεων λόγω των χρεών παραμένει ορατός για πολλούς.

Στα τέλη του περασμένου μήνα η Πανελλήνια Ενωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ) με επιστολή της στους αρμόδιους υπουργούς ζητεί τη λήψη μέτρων ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι πτηνοτρόφοι στις υποχρεώσεις τους. «Οι παραγωγοί είναι διατεθειμένοι να εξυπηρετήσουν τα δάνεια αυτά, στα πλαίσια όμως μίας μακροχρόνιας και βιώσιμης ρύθμισης που θα ισχύει για τις επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια συνολικά, όπως έχει αναφερθεί σε σειρά υπομνημάτων της οργάνωσής μας και πάντα μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων τους όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί σήμερα», σημειώνει η ΠΕΟΠΠ, σε επιστολή που εστάλη στους αρμόδιους υπουργούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι περισσότεροι συνεταιρισμοί. Οπως αναφέρει στην «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτών Ιωαννίνων (μιας περιοχής με πολλούς πτηνοτρόφους) κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, σκοπός των παραγωγών δεν είναι να μην πληρώσουν, αλλά να γίνει μια προσπάθεια ρύθμισης των χρεών ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν . «Τα δάνεια που δόθηκαν δόθηκαν για να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί το πρόβλημα που είχε προκύψει με τη γρίπη των πτηνών. Τότε αν και δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα που να δικαιολογούν την υστερία, όλα τα πτηνοτροφικά προϊόντα παρέμειναν αδιάθετα με αποτέλεσμα να έρθει η κυβέρνηση και να δώσει τα δάνεια. Κάποιοι παραγωγοί κατάφεραν να αποπληρώσουν τα δάνεια, κάποιοι άλλοι όμως δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν ‘’κόκκινα’’. Και δεν είναι που δεν ήθελαν να πληρώσουν. Μετά τη γρίπη των πτηνών ήρθαν και οι αθρόες εισαγωγές από Βουλγαρία και Ιταλία, με συνέπεια οι τιμές των πουλερικών να έχουν πέσει δραματικά. Εμείς δεν θέλουμε να μην πληρώσουμε. Θα πρέπει όμως να γίνει μια ρύθμιση ώστε να διευκολυνθούμε και εμείς», λέει ο κ. Μπαλτογιάννης, ο οποίος εκφράζει την πικρία του, γιατί όπως τονίζει «οι επιστολές του εκκαθαριστή, αν και τα δάνεια των κτηνοτρόφων και των συνεταιρισμών είναι συνολικά 1,5 δισ. ευρώ, απευθύνονται μόνο στους αγρότες και όχι σε όλους τους κλάδους οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Εκτός των πτηνοτρόφων σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι πήραν δάνεια για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.

Η επιστολή των πτηνοτρόφων

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΑΤΕ

Πρόσφατα στάλθηκαν επιστολές από τον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας σε πτηνοκτηνοτρόφους με ληξιπρόθεσμες οφειλές δανείων εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στα πλαίσια της απόφασης 2/73821/0025/14-12-2007, για εξόφληση μέχρι την 31/7/2016 προμηθειών ασφαλείας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με την απόφαση εγγύησης 2/3203/0025/28-3-2011.

Στις ίδιες επιστολές προστίθεται ειδοποίηση άμεσης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που περιέχουν απειλές, όπως:

– βεβαίωσης των προμηθειών ασφαλείας στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες,

– καταγγελία των συμβάσεων ρύθμισης,

– κατάπτωση της εγγύησης του Δημοσίου,

– βεβαίωση των δανείων της απόφασης 2/73821/0025/14-12-2007, στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Καταγγέλλουμε την επιστολή ως πρόχειρη, ισοπεδωτική και εκτός τόπου και χρόνου, δεδομένου ότι:

– το σύνολο των πτηνοκτηνοτρόφων δεν έχει προβεί σε ρύθμιση των οφειλών βάσει της ως άνω απόφασης,

– είναι σε εκκρεμότητα η υλοποίηση της υπόσχεσης για μία βιώσιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πτηνοκτηνοτρόφων σύμφωνα με τις νέες πολιτικές προτάσεις και το σχετικό αναμενόμενο θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Οι παραγωγοί είναι διατεθειμένοι να εξυπηρετήσουν τα δάνεια αυτά, στα πλαίσια όμως μίας μακροχρόνιας και βιώσιμης ρύθμισης που θα ισχύει για τις επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια συνολικά, όπως έχει αναφερθεί σε σειρά υπομνημάτων της οργάνωσής μας και πάντα μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων τους, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί σήμερα.

Γιατί λοιπόν θέτετε σαν θέμα άμεσης προτεραιότητας την είσπραξη των δανείων τα οποία χορηγήθηκαν στους αγρότες πτηνοκτηνοτρόφους από αναγνωρισμένες ζημιές, οι οποίες προκληθήκαν σε αυτούς και μάλιστα σε μία περίοδο όπου ο κλάδος δοκιμάζεται και δίνει αγώνα επιβίωσης;