Την κατά προτεραιότητα επανεξέταση των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των μέγιστων τιμών απόσυρσης οπωροκηπευτικών εκτός του μέτρου της δωρεάν διανομής, ζητούν οι κεντρικές Ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν όψει της εφαρμογής του νέου πακέτου στήριξης που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που απέστειλαν προς τον Επίτροπο Γεωργίας, Phil Hogan, ζητούν να αυξηθούν τα ανώτατα επίπεδα για όλα τα επιλέξιμα προϊόντα και να επεκταθεί ο κατάλογος των επιλέξιμων προϊόντων της ΕΕ. Επίσης, ζητούν να ισχύουν τα νέα ποσά αναδρομικά από 18/07/2016.

Η εν λόγω επιστολή εστάλη από τις 22 Ιουλίου και όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, Pekka Pesonen, το αίτημα για αυξημένα κονδύλια στηρίζεται στα εξής γεγονότα:

  • Ο τομέας των φρούτων και λαχανικών υπέστη μια σοβαρή κρίση το 2011 (λόγω του E. Coli) εκτός των προβλημάτων που προκλήθηκαν από το ρωσικό εμπάργκο. Το 2011 αποτελεί μέρος της πενταετούς περιόδου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των μέσων τιμών της αγοράς που χρησιμεύουν ως βάση για τον καθορισμό των ανώτατων ποσοστών απόσυρσης και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ανώτατων ποσών για ορισμένα προϊόντα.
  • Η δωρεάν διανομή περιορίζεται στην επιχειρησιακή ικανότητα των αναγνωρισμένων φιλανθρωπικών οργανώσεων.
  • Οι οργανώσεις παραγωγών συγχρηματοδοτούνται για άλλους σκοπούς εκτός της δωρεάν διανομής, έτσι η συμβολή της ΕΕ μειώνεται στο 10% του μέσου όρου των τιμών.

Ως αποτέλεσμα όλων των προαναφερθέντων επιχειρημάτων, η απόσυρση που προορίζεται για άλλους σκοπούς εκτός από τη δωρεάν διανομή δεν αποτελεί «δίχτυ ασφαλείας» για τα οπωροκηπευτικά, τονίζεται από τον Γενικό Γραμματέα.

Πηγή (μτφρ.): paseges.gr