Την άμεση καταβολή του ποσού των 500.000 ευρώ για την διαφημιστική προβολή της μαστίχας στο εξωτερικό καθώς και την καταβολή επιπλέον 515.000 ευρώ με σκοπό την προμήθεια απαραίτητων μηχανημάτων από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ανακοίνωσε την Τρίτη 26 Ιουλίου ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης από την Χίο, την οποία επισκέφθηκε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών από την τρομερών διατάσεων πυρκαγιά των προηγουμένων ημερών.

Όπως σημείωσε τα συγκεκριμένα χρήματα θα καταβληθούν το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα κι έπειτα θα ακολουθήσει η σύνταξη του πλήρους φακέλου για τις αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών.

Αναλυτικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγο πριν την αναχώρησή του από το νησί, ο Ευάγγελος Αποστόλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αποφυγή αποτυχημένων επιλογών που οδήγησαν στον αποκλεισμό δεκάδων μαστιχοπαραγωγών από τις αποζημιώσεις του 2012.

Το κακό προηγούμενο που είχε ως αποτέλεσμα μόνο το 17% των Μαστιχοπαραγωγών να ωφεληθεί από τις αποζημιώσεις, φαίνεται ότι αποτέλεσε μάθημα ακόμα και για τον ίδιο τον υπουργό που δήλωσε ότι το υπουργείο και οι υπηρεσίες του σχεδιάζουν προσεκτικά κάθε βήμα προκειμένου οι πληγέντες μαστιχοπαραγωγοί να αποζημιωθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Πρώτα καταγραφή ζημιών, μετά οι αποζημιώσεις

Στο βασικό ερώτημα, πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η λεπτομερής καταγραφή και κατηγοριοποίηση των ζημιών στις καλλιέργειες κι έπειτα να ξεκινήσει η διαδικασία της καταβολής.

«Το 2012 υπήρχε το κονδύλι των 10 εκ. ευρώ για τους πληγέντες. Σαν κίνηση ήταν απόλυτα σωστή. Όμως η απορροφητικότητα των κονδυλίων δεν ξεπέρασε το 1,5 εκ. ευρώ εξαιτίας των λαθών στη διαδικασία. Αυτά τα λάθη τα έχουμε εντοπίσει και θα τα διορθώσουμε», εξήγησε ο υπουργός, εξηγώντας όμως ότι πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί εύλογο χρονικό διάστημα, αφού θα πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο ανταποκρίνεται και η ίδια η φύση μετά την πυρκαγιά.

Μάλιστα σημείωσε ότι παρότι οι δυνατότητες εκταμίευσης κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλοβοήθειας είναι ελάχιστες η κυβέρνηση θα υποβάλλει πλήρη φάκελο και θα προσπαθήσει να δεσμεύσει κοινοτικά κονδύλια.

Χαρακτηρίζοντας ως «δυνατή» τη συνεργασία με μαστιχοπαραγωγούς και διοικητικούς φορείς του νησιού ο υπουργός εξήγγειλε νέα συνάντηση εντός της ερχόμενης εβδομάδας στην Αθήνα με τη συμμετοχή στελεχών της Ε.Μ.Χ. και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Παράλληλα ανέφερε ότι τις αρχές του φθινοπώρου θα πραγματοποιηθεί ακόμα μία συνάντηση με τους τοπικούς φορείς, αυτή τη φορά στη Χίο ώστε να αποφασιστεί το είδος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για τη μελλοντική στήριξη των μαστιχοκαλλιεργειών αλλά και των ίδιων των παραγωγών.

Σε ερώτηση για τον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων ο κ. Αποστόλου εξήγησε ότι η απώλεια παραγωγής θα καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ ενώ η απώλεια του φυτικού κεφαλαίου από εθνικούς πόρους κατόπιν υποβολής του σχετικού φακέλου.

Αναφερόμενος στο μέγεθος της καταστροφής τόνισε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 35.000 στρέμματα καμένης γης, αριθμός αποκαρδιωτικός δεδομένου ότι πριν 4 χρόνια τα ίδια χωριά είχαν βρεθεί αντιμέτωπα και πάλι με τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς.